Spring naar de content

Record: man schrijft één miljoen boeken

Phil Parker is econoom, gespecialiseerd in marketing en algoritmes. Met zijn ambtenarenvoorkomen (saaie blouse, dito das) is hij een onopvallende verschijning, maar evengoed is hij wél naar alle waarschijnlijkheid de man met de meeste boektitels ter wereld op zijn naam. Parker schreef namelijk ruim één miljoen boeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Paker publiceerde vooral non-fictie werken, over zéér gespecialiseerde onderwerpen. Maar met het zelfde gemak schrijft de econoom ook poëzie.

Een voorbeeld van een gedicht dat Parker publiceerde.
Een voorbeeld van een gedicht dat Parker publiceerde.

Twintig minuten per boek
Over het algemeen doet Parker zo’n twintig minuten over een heel boek. Hoeveel tijd het hem kost om een gedicht te schrijven is niet bekend. Het geheim achter het moordende tempo waarmee de Amerikaan nieuwe boeken laat verschijnen? Hij laat ze schrijven door een speciaal daarvoor geprogrammeerde computer. De door Parker ontworpen software is in staat complete zinnen, alinea’s en hoofdstukken te genereren, met een tekst die ook nog eens écht ergens op slaat.

De uitvinder van de boekenschrijfcomputer zegt zelf dat hij niet meer gedaan heeft dan een computer zó te programmeren dat hij precies de manier nadoet waarop mensen schrijven: door de logica achter de structuur van heel veel verschillende teksten te analyseren, lukte het hem om die logica te vangen in een algoritme. Via het bedrijf van Parker zijn ondertussen oneindig veel boeken te bestellen, over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Nieuw genre ontwikkelen
Om een nieuwe genre toe te kunnen voegen aan zijn boekencollectie heeft Parker naar eigen zeggen een krappe drie jaar nodig voor het programmeren, plus een analist die de teksten voor hem door kan nemen. Alles bij elkaar zou het ontwikkelen van een nieuw genre zo’n vijfhonderdduizend dollar kosten. Als die kosten eenmaal gemaakt zijn, kan Parker zijn computer weer vrijwel oneindig boeken laten maken.

Overigens schreef de Amerikaan ook zes boeken geheel eigenhandig. Toen hij als onderzoeker verbonden was aan het prestigieuze MIT “was het nog wel eens nodig om zelf iets te schrijven”, aldus Parker in een interview.