Spring naar de content

Vormt escalatie in Oekraïne de start van een nieuwe Koude Oorlog?

Haal grootmoeders zorgvuldig ingeblikte sperziebonen subiet uit de voorraadkast en vlucht uw schuilkelder in. De Koude Oorlog kan zomaar terugkomen. Tenminste, als we de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry moeten geloven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Uit angst voor een nieuwe Koude Oorlog heeft Kerry het Kremlin gewaarschuwd heel voorzichtig te zijn met het beoordelen van de situatie in Oekraïne. Hij hoopt dat de situatie van een nieuwe Koude Oorlog vermeden kan worden. Rusland zou de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne moeten respecteren en moeten luisteren naar de Oekraïners die willen hervormen, zo beredeneert de minister van Buitenlandse zaken.

“De Russen moeten dit niet zien als het vervolg van de Koude Oorlog. Dit moet geen strijd worden tussen Oost-West, Rusland-Verenigde Staten. Dit is geen Rocky IV, geloof mij”, aldus Kerry, referend naar een klassieke film over een terugkerende bokser.

Maar of Kerry nu om vrede verzoekt of niet, in Oekraïne nemen de spanningen donderdag toe. Een groep Russen heeft een parlementsgebouw in Oekraïne bestormd, waarbij twee doden vielen. Daar hebben ze Russische vlaggen opgehangen met ‘De Krim is Rusland’. Voor- en tegenstanders van Rusland raakten vervolgens slaags met elkaar, zoals te zien is in onderstaande video.

Oekraïne zelf wil zo snel mogelijk overleggen met de Russische regering over de situatie. Moskou werd bovendien opgeroepen de Russische militairen in de regio binnen te houden. “Iedere beweging van het Russische leger buiten de basis zal door de regering in Kiev worden beschouwd als “een daad van agressie”, aldus president Toertsjinov.

Dat de Russen hun landgenoten in Oekraïne willen beschermen moge duidelijk zijn. De Russische president Vladimir Poetin lastte zelfs al een militaire oefening in, waarmee de eerste kleine stap in een nieuwe Koude Oorlog lijkt gezet. In Amerika komt het nieuws aan en wordt de dreiging van een nieuwe oorlog tussen Oost en West serieus genomen, zo schrijft The Telegraph.

In hoeverre wij in Nederland nu onze schuilkelders weer moeten afstoffen en voedsel moeten inblikken, is nog even afwachten. U weet maar nooit.