Schaf Nederland 3 af, of: wat Hilversum kan leren van de BBC
Het was oktober 2013 toen medewerkers van de publieke omroep demonstreerden op het Malieveld in Den Haag. Ze eisten dat een extra bezuiniging van 100 miljoen euro zou worden teruggedraaid.
Het bleek te helpen: staatssecretaris Sander Dekker (Media) draaide de helft van die bezuiniging terug. Maar nu heeft Hilversum plotseling toch een tekort van 100 miljoen euro door een btw-vrijstelling die binnenkort vervalt voor de inkoop van tv-producties. Het bezuinigen met de kaasschaaf, zoals Hilversum nu doet, levert nog altijd te weinig op.
Tijd dus voor een lesje boekhouding van de publieke omroep van de overkant van het kanaal, de BBC. Want wat doet de Britse omroep? Die schaft het derde net af om te kunnen voldoen aan een bezuiniging van 100 miljoen pond, ruimschoots het bedrag dat Hilversum vanaf volgend jaar misloopt door de vervallen btw-vrijstelling.
BBC Three is vanaf de herfst niet meer. Maar niet getreurd: de zender mag dan verdwijnen van de tv, het merk blijft nog wel bestaan, maar dan exclusief online. Kleinschaliger en goedkoper dus, speciaal voor een jonger publiek dat steeds minder traditioneel tv kijkt vanaf de bank en vooral online naar entertainment zoekt.
Is het een optie voor de Nederlandse publieke omroep? Waarom niet? Nederland 3 kwakkelt sinds De Wereld Draait Door is verhuisd naar Nederland 1, en een net wegbezuinigen levert veel geld op voor kwaliteitsprogramma’s op de resterende twee netten. En is het jongere publiek van Nederland 3 niet ook veel meer online te vinden dan in de huiskamer? De BBC heeft dé oplossing voor de bezuinigingen al gevonden. Nu de hoge heren in Hilversum nog.