Spring naar de content

Kanttekeningen bij ‘winstherstel’ Van Lanschot

Vanochtend kwam Van Lanschot Bankiers met zijn jaarcijfers over 2013. De kop van het persbericht luidt: ‘Van Lanschot toont winstherstel in 2013’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

En dat is ook zo want in 2012 bedroeg het resultaat 147,3 miljoen negatief. Over 2013 bedraagt de nettowinst 33,5 miljoen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zoals altijd moet je verder lezen dan het persbericht dus heb ik er het jaarverslag bij gepakt. Daarin is te zien dat er in 2012 voor 46,1 miljoen aan eenmalige lasten wordt genomen en voor 235,4 aan buitengewone waardeverminderingen. In 2013 zijn die bedragen respectievelijk 8 miljoen en 106,1 miljoen.

Dan zou je zeggen dat het resultaat over 2013 al snel moet uitkomen op het verschil tussen die beide jaren en dat bedraagt 167,4 miljoen.

Zonder dat er iets hoefde te verbeteren zou er dan al een resultaat van 20,1 miljoen moeten staan. Dat laat zich eenvoudig berekenen:167,4 (het verschil in buitengewone lasten tussen 2012 en 2013) en 147,3 miljoen (het verlies over 2012).

Drie ton winst
Maar er is nog meer. Die 8 miljoen ‘eenmalige lasten’ in 2013 is de uitkomst van een totaal van 21,2 aan eenmalige lasten en een boekwinst op de verkoop van een aantal eigen panden van 13,2 miljoen. Die panden huurt Van Lanschot vervolgens weer terug van de koper en de bank waarschuwt al dat daardoor de huisvestingskosten zullen stijgen, in de toekomst.

Tel die boekwinst, kennelijk gemaakt op stille reserves, van 13,2 miljoen op bij de 20,1 miljoen die ik hierboven berekende aan de hand van het verschil tussen allerlei bijzondere zaken en je komt al op een winst van 33,2 miljoen.

Dan blijft er zegge en schrijve 300.000,- over die dan een echt beter resultaat vormen, gezuiverd van allerlei eenmalige fratsen. Een heel licht briesje uit de verkeerde hoek en we schrijven weer rode cijfers.

Da’s toch een heel ander verhaal dan ‘ we verloren vorig jaar nog ruim 147 miljoen maar nu maken we ruim 33 miljoen winst’.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen