Spring naar de content

GR2014: in deze drie gemeenten wordt vandaag geschiedenis geschreven

De raadsverkiezingen zijn in volle gang, hoog tijd om een paar uur vooruit te blikken: in welke gemeenten wordt vandaag geschiedenis geschreven? Wij selecteerden drie gemeenten waar u met buitengewone interesse naar kunt kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

1. Vlissingen
In Vlissingen begint vandaag de opmars van de vrouw in de SGP. Hoewel de Zeeuwen niet scheutig zijn met het publiceren van peilingen, lijkt de media-aandacht en de noviteit genoeg te zijn voor minimaal een zetel. Lilian Janse, wat je er ook van vindt, schrijft als zij verkozen wordt geschiedenis in de oudste partij van het land.

2. Amsterdam
Amsterdam zou wel eens voor-het-eerst-sinds-mensenheugenis niet in handen van de PvdA kunnen vallen. De sociaaldemocraten zijn in een nek-aan-nekrace met D66 verwikkeld in de strijd om de hoofdstad. Ook in Amsterdam is verlies voor de PvdA ingecalculeerd, maar niet de grootste worden is een ander paar mouwen. De hoofdstad is van grote symbolische waarde en bovendien de bakermat van de arbeiderspartij. Verlies is slecht voor de moraal, een brevet van onvermogen in Nederlands roodste stad en bovenal een absoluut unicum.

3. Den Haag
Ook in de Hofstad strijden D66 en PvdA om de winst, maar er is een derde speler die deze strijd historisch kan maken. De PVV van Wilders doet mee in Den Haag en de peilingen wijzen uit dat de verschillen tussen de koplopers verwaarloosbaar zijn. Den Haag mag dan niet de hoofdstad zijn, op veel vlakken is het wel de belangrijkste stad van ons land. De hoofdstad van het internationaal recht, zetel van de regering en het gezicht van Nederland buiten de polders kan zomaar eens peroxideblond kleuren. Los van de directe gevolgen voor Den Haag en het imago van Nederland kan de stad het electorale fort van de PVV worden van waaruit de partij zich verder kan verspreiden.

Onderwerpen