Spring naar de content

Laat de fiets nog één dagje staan, premier Rutte

“Is het echt waar dat jullie premier op de fiets naar z’n werk gaat?”. Mijn professor, een Argentijn, kon het maar moeilijk geloven. Nadat hij in de serie Borgen had gezien dat de Deense premier op haar stalen ros naar het regeringsgebouw komt, ontdekte hij dat het in meer Noord-Europese landen gebeurt, waaronder in Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dat Mark Rutte nou eenmaal vlakbij z’n werk woont, deed voor hem niet ter zake. Ook de veiligheidskwestie stond er voor hem helemaal los van. Status, daar ging het om. Want die ging hier natuurlijk totaal mee verloren.

Mijn professor is niet de enige die er zo over denkt. De redactie van de Kenya Times was ‘SHOCKED’, toen het ontdekte dat de Nederlandse premier op de fiets komt. “En dat terwijl het land een economische macht is, en op de zestiende plaats van meest rijke landen ter wereld staat. Zelfs in het arme Kenia worden ministers rondgereden in een luxe wagen, meestal gevolgd door minstens twee andere voertuigen.”

Inmiddels lijkt Nederland in te zien hoe de buitenwereld reageert op deze typische uiting van de doe-maar-gewoon mentaliteit. Hoog bezoek van de nucleaire top in Den Haag hoeft dit keer dan ook niet te fietsen, in tegenstelling tot de Europese top in 1997, waar The Guardian ons vandaag nog eens fijntjes aan herinnert. Destijds werd er een fietstochtje georganiseerd om van de vergaderzaal naar de lunchlocatie te komen (zie foto’s hieronder). Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo liet de Duitse bondskanselier Helmuth Kohl weten niet in de buurt van een fiets te komen: ‘Ik ben geen aap!’ riep hij.

Laat die fiets nog even in de schuur, Mark. Morgen mag je weer.

blair en Jose Maria Aznar
De Eurotop van 1997: Tony Blair wuift vriendelijk op zijn nieuwe fiets op weg naar het Amstelhotel terwijl zijn Spaanse collega Jose Maria Aznar hem volgt.
kok blair
Minister Wim Kok (links) geeft Tony Blair en de Spaanse premier Jose Maria Aznar instructie voor zij wegfietsen. Op de achtergrond klimt de Belgische premier Jean Luc Dehaene op zijn fiets.
lionel jospin sarphatistraat
Premier Lionel Jospin van Frankrijk rijdt op zijn nieuwe fiets door de Sarphatistraat op weg naar het Amstel Hotel voor de lunch. Alle regeringsleiders ontvingen een nieuwe fiets van de gemeente Amsterdam.

 

Onderwerpen