Spring naar de content

Google Glass nu ook met mooi monturen. Nu de privacy nog

Leuk gadget hoor, zo’n Google Glass. Maar we worden er niet veel aantrekkelijker door wanneer we ‘m op onze neus zetten. Althans, voorlopig. Want Google en Luxoticca hebben de handen ineen geslagen, en dat biedt hoop voor de toekomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Luxoticca is namelijk het moederbedrijf van RayBan en Oakely: niet de minste brillenmerken. Met name eerstgenoemde doet het al tientallen jaren goed en beleeft dankzij het hipstertijdperk weer een nieuwe opleving.

hipster1via instagram.com/nobugizmohipster2via instagram.com/ftlittlemonster

Wanneer we de eerste resultaten van de samenwerking tussen Google Glass en Luxoticca kunnen verwachten, is nog niet duidelijk. Naar verwachting worden de eerste standaardmodellen van de Google bril eind dit jaar beschikbaar voor de Amerikaanse consument, maar ook daar is nog niets concreets over bekend. Wel zijn er inmiddels enkele duizenden slimme brillen in omloop, onder de mensen die staan ingeschreven bij het Google Glass Explorer-programma.

De bril wordt echter niet door iedereen positief ontvangen. De privacy – of beter: het gebrek daaraan – zou de grootste boosdoener zijn. Critici vrezen dat de bril gebruikt kan worden als spionageapparaat en dat dit het einde van de privacy betekent. Google ontkrachtte dit door te zeggen dat men hetzelfde dacht bij de komst van de eerste camera’s, eind negentiende eeuw.

Vorige maand werd een Google Glass-draagster belaagd in een bar in San Francisco. Social media consultant Sarah Solcum werd uitgescholden en kreeg dingen naar haar hoofd gegooid. Haar belagers zouden “Fuck Google” en “Jullie maken de stad kapot” hebben geschreeuwd. Solcum was net te laat om dit met haar bril te filmen, maar wist nog wel een paar van haar belagers vast te leggen:

Wie weet wordt het nieuwe design van Luxoticca wel zó ontworpen, dat niemand meer ziet dat het een Google Glass is. Misschien niet leuk voor de mensen die erg op hun privacy gesteld zijn, maar wel voor degenen die er eentje hebben. En dan het liefst een zonnebril met van die spiegelglazen, zodat niemand de ogen kan zien. Dan gaan we met z’n allen staren naar halfnaakte mannen (of vrouwen) op het strand, om het direct door te sturen naar de hele vriendengroep.