Spring naar de content

Duitse visser vindt oudste flessenpost ooit

De Duitste Konrad Fischer werkt al vijftig jaar als visser. In de netten van zijn Maria I, die hij deze maand uitgooide in de Baltische Zee ter hoogte van het Noord-Duitse Kiel, vond hij al landmijnen, bommen, torpedo’s en zelfs een lijk – én bergen afval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Van een bruin bierflesje tussen de vis keek hij in eerste instantie dus niet op. Hij stond op het punt het terug de zee in te gooien, tot een medevisser hem wees op de opgerolde Deense brevkort die erin zat, gedateerd op 17 mei 1913. Op de kaart staat het adres van de zender, toentertijd woonachtig in Berlijn, en het verzoek of de vinder de kaart naar zijn huisadres wil retourneren. Twee Duitse postzegels werden daarom ook in de fles gestopt.

Kleindochter opgespoord
In het Maritiem Museum in Hamburg werd de vondst onderzocht. Door het opgegeven adres kon achterhaald worden dat de kaart geschreven werd door de toen twintigjarige Berlijnse bakkerszoon Richard Platz, die het tijdens een wandeling met zijn natuurclub in de Baltische Zee gegooid moet hebben. Hij overleed in 1946 dus de retourzending heeft hem nooit bereikt. Het museum speurde daarom nakomelingen van Platz op en vond zijn tweeënzestigjarige kleindochter Angela Erdmann die ook in Berlijn woont. De bijzonderde vondst zal tot 1 mei te zien zijn in het museum. Daarna gaan onderzoekers de rest van de, deels onleesbare, boodschap proberen te ontcijferen

Oudst bekende flessenpost ooit
Het gaat om de oudst bekende flessenpost ooit. Tot nu toe was dat, zo staat in het Guinness Book of Records, een boodschap die in 1914 te water ging, een jaar na die van Platz. Een Schotste wetenschapper verbonden aan de Glasgow School of Navigation gooide toen 1890 flessen in de zee om onderstromen in de Schotse wateren te onderzoeken. Een van die 1890 flessen werd in 2012 gevonden in Shetland, ook door een visser.

flessenpost

Beeld via The Local