Spring naar de content

Fotoserie: de (plagiaat)schilderijen van George W. Bush

We kennen allemaal het verhaal van die middelmatige Oostenrijkse schilder die in de eerste helft van de twintigste eeuw niet door de selectie van de Weense kunstacademie kwam, en toen maar besloot om als wereldleider Europa in brand te zetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar het kan ook andersom. Het schildersvak kan ook ná een lange loopbaan van dood en verderf opgepakt worden. George W. Bush, de man die Irak binnenviel en de hele wereld voorhield dat daar weapons of mass destruction te vinden waren, heeft de kwast opgepakt en vereeuwigd nu zijn ex-collega’s. Op zijn ranch in Texas schildert de ex-president dat het een lieve lust is, en hij heeft al een flink aantal doeken klaar. Momenteel worden de schilderijen geëxposeerd in Dallas.

Opvallend is dat de oude ijzervreter klaarblijkelijk weinig moeite doet om zijn modellen te vinden. Voor zijn portret van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hij haar naam ingetypt en vervolgens het eerste frontale portret gepakt dat hij kon vinden. Idem voor het portret van de Indiase premier Manmohan Singh.

Voor een model voor het portret van Angela Merkel hoefde Bush niet lang te zoeken Via greg.org
Voor een model voor het portret van Angela Merkel hoefde Bush niet lang te zoeken                                                                                                                  Via greg.org

Ook de rest van de schilderijen lijken verdacht veel op een eerste google-hit. De kwaliteit is maar zozo, en het valt natuurlijk te betwisten of er een hele tentoonstelling (die voor de rest vooral bestaat uit foto’s uit de regeringsperiode van Bush) aan de middelmatige kliederwerkjes van een oude man gewijd moet worden. Komt bij dat hier een mogelijke plagiaatkwestie aan de orde is, zoals we die ook rondom het staatsieportret van Willem-Alexander hebben gehad.

Een wereldtournee zit er in ieder geval niet in, aangezien de voormalig president van Amerika (in theorie) namelijk opgepakt kunnen worden nadat hij en de voormalige Britse premier Tony Blair in 2011 door een tribunaal in Kuala Lumpur zijn veroordeeld wegens het plegen van oorlogsmisdaden.

Hieronder nog een aantal schilderijen van de hand van George W. Bush. Oordeelt u zelf.

The Art of Leadership in Dallas
De lege, arrogante blik van Vladimir Poetin is dan wel weer goed gelukt
The Art of Leadership in Dallas
Een deel van de tentoonstelling in Dallas, met de Dalai Lama en Tony Blair als schilderijen aan de muur
The Art of Leadership in Dallas
George Bush senior, geschilderd door zoonlief