Spring naar de content

Peter Buwalda: ‘Reizen werkt gemijmer en luiheid in de hand’

Het derde nummer van HP/De Tijd ligt in de winkels en heeft als thema reizen. Wij vroegen vijf bekende Nederlanders naar hun favoriete stedentrip en de herinneringen die ze er aan overhielden. Schrijver Peter Buwalda over zijn Wenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Ik geloof niet in reizen. Het werkt gemijmer en luiheid in de hand. Als je langere tijd in een vreemde stad bent, doe je uiteindelijk hetzelfde als thuis. Het is dus zeldzaam dom om een tijdje in een andere stad te gaan zitten dan die waar je woont. Toch heb ik in verschillende buitenlandse steden wat langer dan even gebivakkeerd. Wenen is mijn favoriet. Het is een gelaagde en mysterieuze stad.

“Aan de ene kant is er een ongelooflijk rijke culturele geschiedenis, aan de andere kant zit er nogal een luchtje aan. Daar komt bij dat ik Wenen een verrassend hippe stad vind. Het heeft weliswaar een belegen reputatie, maar op straat merkte ik daar weinig van.

“In de buurt van de Naschmarkt is een overdekt straatje met allemaal Aziatische restaurants. Of nou, restaurants… het zijn eethuisjes die verlicht worden door tl-buizen. Het is er altijd druk. Ik heb er veel gegeten: tamelijk spannende curry’s bijvoorbeeld. Het liefst met een halve liter bier. Het contrast met de rest van de stad is groot. Ik voelde me er een vreemdeling.”

peterbuwalda

Peter Buwalda is schrijver en debuteerde in 2010 met zijn roman Bonita Avenue, waarvoor hij nominaties kreeg voor de Libris Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de AKO Literatuurprijs.

Lees het complete interview met Peter Buwalda, en met vier andere bekende gezichten, in het magazine van HP/De Tijd. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.

Onderwerpen