Spring naar de content

Uitkomsten wereldwijd drugsonderzoek: hoe doet Nederland het?

Drugs. Voor de meesten van ons een wereld die zich met name afspeelt in donkere, naar urine ruikende steegjes of schimmige coffeeshops. Terwijl in met name de VS de gefaalde War on Drugs nog onverminderd voortraast (wat met name in Midden-Amerika veel dood en verderf met zich meebrengt) sluiten andere landen (Uruguay) en staten (Colorado en Washington) hun ogen niet voor de realiteit. Want drugs zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Met dit gegeven in het achterhoofd gingen de statistici van de Global Drug Survey (een globale organisatie die streeft naar betere voorlichting en beleid omtrent drugs) aan de slag met wat zij zelf claimen als ‘het grootste onderzoek naar drugsgebruik ter wereld’. Aan het einde van het afgelopen jaar werd in 17 landen door in totaal 80.000 mensen een enquête over hun drugsgebruik ingevuld.

Drugs en alcohol op het werk
De resultaten zijn af en toe bevestigend voor het bestaande beeld van de deelnemende landen. Zo komt in Ierland en Engeland het hoogste percentage (rond de 50%) met een kater veroorzaakt door alcohol naar zijn werk. Ons land bleek de twijfelachtige eer te hebben van het hoogst aantal drugs-katers op de werkvloer, maar liefst 25% van de Nederlandse deelnemers gaf toe ooit op het werk te zijn verschenen met illegale drugs in het systeem.

Op het gebied van illegale drugs scoren op het internet scoort Nederland een bescheiden gemiddelde van zo’n 10 procent. Het hoogst scoren wederom de Engelsen, waar zo’n 22 procent van de ondervraagden toegaf wel eens een snuifje of pilletje op het wereldwijde web te bestellen.

De prijs van drugs
Ook op het gebied van de zogenoemde ‘legal highs’ (designerdrugs, synthetische THC) scoort Nederland relatief laag. In Amerika (waar een kleine hoeveelheid cannabis vaak al flinke consequenties heeft) wordt de meeste synthetische cannabis gebruikt, zo’n 22 procent van de Amerikaanse deelnemers had deze in Nederland relatief onbekende stof gedurende het voorgaande jaar gebruikt. Het gedoogbeleid in Nederland speelt hier natuurlijk een grote rol in.

Maar niet alleen het gebruik van drugs werd onderzocht, ook werd er gekeken naar de prijs en de prijs-kwaliteitsverhouding van de drugs, en hierbij lijkt geografische ligging een grote rol te spelen. De Belgen zijn het meest tevreden over de kwaliteit van hun cocaïne (Antwerpen behoort tot een van de grote invoerhavens van de drug, samen met Rotterdam), terwijl de afgelegen ligging van Australië en Nieuw-Zeeland voor de slechtste kwaliteit en de hoogste prijs zorgt.

Met een minimale prijs van 50 euro per gram in delen van Europa, (oplopend tot 250 euro in Nieuw-Zeeland) en relatief korte werking is coke door de deelnemers aan het questionnaire de drug met de slechtste waar voor je geld bevonden. Het beste koopje? MDMA, oftewel de werkzame stof in ecstacy-tabletten.

Bekijk hier de volledige resultaten van het onderzoek.