Spring naar de content

Voetbal en vuurwerk: overzicht van een levensgevaarlijke combinatie

Hoewel het strafschopgebied van keeper Kenneth Vermeer afgelopen zondag even op een oorlogsgebied leek, spreekt de F-Side op haar website van niet meer dan “een fakkeltje op het veld”. Dat kan kloppen, maar het loopt niet altijd zo goed af. Vuurwerk en voetbal: een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

In 2011 nam een fan van Excelsior Maassluis twee lawinepijlen mee naar het duel tegen Zwaluwen. Per ongeluk kwam een van de pijlen in handen van een 12-jarig jongetje, dat nota bene een vuurtje kreeg van een andere meerderjarige toeschouwer. De jongen verloor bij het afsteken zijn rechterhand.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Keeper down
Tijdens een wedstrijd in de Russische competitie gooide een vrouwelijke fan van Zenit St. Petersburg vuurwerk in het doelgebied van Dynamo Moskou. Keeper Anton Shunin raakte daarbij gewond aan zijn ogen. De artsen vreesden voor blijvend zichtverlies, maar de keeper kwam er uiteindelijk weer bovenop.

Huis in de fik
Mario Balotelli, de flamboyante spits van het Italiaans voetbalelftal, zette in 2011 zijn eigen huis in de fik nadat hij vuurwerk had afgestoken in zijn badkamer. Het vuur kon bedwongen worden, maar één verdieping van zijn riante onderkomen raakte serieus beschadigd.

Doe het voor het eerste fluitsignaal
Volgens de Amsterdamse supportersclub is er “buiten die paar brandplekken op het veld” “eigenlijk helemaal niets gebeurd”. Zo schrijft de F-Side op haar site: “Doe het voor het eerste fluitsignaal en je hoort er niemand over”. Maar ook voor de wedstrijd kan het mis gaan. Tijdens de wedstrijd Wolverhampton Wanderers-Newcastle United in 2003 werd vuurwerk afgestoken terwijl de spelers het veld opkwamen. Door de sterke wind zeilde het projectiel het publiek in, waar het tot ontploffing kwam en acht mensen verwondde. Een vrouwelijke toeschouwer hield er blijvend letsel aan haar gezicht aan over.

Grootschalige stadionbrand
Bij de stadionrellen in 2012 in Cairo, die aan meer dan zeventig mensen het leven kostten, speelde vuurwerk ook een rol. Aanhangers van Al-Masry bekogelden spelers en aanhangers van rivaal Al-Ahly met vuurwerk, die daarop in paniek wegvluchtten. Het ging hier uiteraard om meer dan vuurwerk alleen: veel aanhangers van Al-Ahly werden doelbewust vermoord met zwaarden en stokken. De rellen eindigden in een grote stadionbrand, waarvan niet met zekerheid vastgesteld kon worden of deze door kortsluiting of vuurwerk veroorzaakt was.

Onderwerpen