Spring naar de content

IOC: Voorbereidingen Spelen in Rio zijn slechtste ooit

Er wordt altijd wat afgemopperd op de organisatie van welke Olympische Spelen dan ook. Maar de Olympische Zomerspelen van 2016 zijn tot nu toe de slechtst voorbereide Spelen ooit. Het Internationaal Olympisch Commité (IOC) heeft daarom onlangs ongehoorde maatregelen genomen: externe experts zijn ingeschakeld om de lokale organisatie te ondersteunen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

De vice-president van het IOC, de Australiër John Coates, heeft zelfs gezegd dat de situatie in Rio ‘kritiek’ is. Met nog maar 44 dagen te gaan voor de start van dat andere grote sportevenement in Brazilië, het WK voetbal, is dat op z’n zachts gezegd twijfelachtig nieuws voor het Zuid-Amerikaanse land. Die organisatie verloopt namelijk ook al verre van vlekkeloos

Officiële waarschuwing
Het IOC maakt zich dan ook grote zorgen. De organisatie van de aanstaande Zomerspelen is er namelijk nóg beroerder aan toe dan die vorige echt slecht georganiseerde Spelen: Athene 2004. Griekenland ontving destijds meerdere officiële waarschuwingen van het IOC omdat de voorbereidingen niet goed verliepen. Dat liep destijds zó uit de hand dat de toenmalige IOC-voorzitter Juan Samaranch dreigde de Spelen in Griekenland niet door te laten gaan.

Dat was niet best dus, in Athene. Maar het blijkt nog erger te kunnen. “Dit zijn de slechtste voorbereidingen die ik ooit heb meegemaakt”, aldus Coates. “De bouw van een aantal van de arena’s is nog niet eens begonnen, de infrastructuur van het land is er nog lang niet klaar voor en daar komt nog bij dat Brazilië nog allerlei sociale problemen op te lossen heeft”. Maar het meest bezorgd lijkt de Australiër nog wel te zijn om de non-communicatie met de lokale organisatie: “niemand is op dit moment in staat ons antwoorden te geven”.

Geen plan B
Volgens Coates, die al ruim veertig jaar ervaring met de organisatie van de Olympische Spelen heeft, is er voor het IOC overigens geen plan B: “De Spelen zijn in 2016 in Brazilië, daar hebben we nu eenmaal voor gekozen”.