Spring naar de content

Was Jezus een ‘eeuwige’ vrijgezel of toch getrouwd? The debate continues

Was Jezus de ‘eeuwige vrijgezel’, zoals veel mensen altijd hebben gedacht? Of was de Verlosser misschien toch getrouwd? Even leek het op dat laatste. Een stukje papyrus, al in 2012 onder de aandacht van wetenschappers gebracht, zou dat bewijzen. Maar recent onderzoek trekt dat toch weer in twijfel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het stukje papyrus, waarop in het Koptisch geschreven staat dat Jezus een vrouw had, zag er volgens kenners authentiek uit. Maar vanaf het begin van het onderzoek waren er twijfels. Zou het niet erg toevallig zijn dat juist dít stukje papier – met daarop de tekst dat Jezus een vrouw had – al die eeuwen had overleefd?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Karen King, professor aan Harvard, had het stukje gekregen van een anoniem figuur – samen met nog wat (minder belangrijk) materiaal. Anonimiteit is in dit geval een slecht teken, menen Joel S. Baden en Candida Moss, twee professoren die het Oude en Nieuwe Testament bestuderen. Baden en Moss zetten in een blog op de website van CNN de voor- en tegenargumenten onder elkaar.

Op het stukje papier zou Jezus niet alleen verwijzen naar zijn vrouw, maar wordt ook een zekere ‘Mary’ beschreven (misschien Maria Magdalena?). ‘Bijna te mooi om waar te zijn’, vinden Baden en Moss. Ook is het handschrift wel erg (te) slordig.

Daar tegenover staat dan weer een overtuigend argument voor de authenticiteit van het manuscript. Vage, weggesleten sporen van inkt suggereren dat het papier echt oud is en onmogelijk is na te maken voor een moderne vervalser. Een test wees onlangs uit dat de papyrus inderdaad authentiek is, maar 100 procent zeker durven de onderzoekers toch niet te zijn.

Tegelijkertijd met het stukje papyrus werd ook een stukje van het evangelie van Johannes onderzocht. Dat bleek al snel een vervalsing, waaruit Baden en Moss opmaken dat Jezus’ stukje dan waarschijnlijk ook een vervalsing moet zijn.

Alle moeite voor niks? De twee onderzoekers geloven van niet: “Zelden zijn tijd en energie zo waardevol geweest voor de academische gemeenschap.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Onderwerpen