Spring naar de content

Heeft Wilders wel een betrouwbare PVV-lijst voor Europa?

Het is weer raak bij de PVV. Na de perikelen van de afgelopen maanden, waarbij de ene PVV’er na de andere de partij verliet vanwege de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Geert Wilders, blijkt de Europese lijst van Wilders’ partij nu al problemen op te leveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Dat is op zich niet zo gek, want de lijst moest op het laatste moment nog worden aangepast omdat PVV-delegatieleider Laurence Stassen de partij ‘onverwachts’ verliet en Europarlementariër Lucas Hartong ook niet meer voor de PVV actief wilde blijven in het Europees parlement. Er moest dus heel snel een nieuwe lijst in elkaar worden geflanst.

Haastige spoed is zelden goed. En dat blijkt: de nummer 3 op de lijst, Olaf Stuger, was in het verleden een fel tegenstander van de PVV. In 2006 om precies te zijn, toen hij nog actief was voor de Lijst Vijf Fortuyn, waarschuwde Stuger voor rechtsradicale neigingen van partijen als de PVV. De Volkskrant heeft vanochtend het hele verhaal.

Nu zegt Stuger tegen de krant: “Ach, het is acht jaar geleden, hè. Als je een punt wilt maken, moet je controversiële uitspraken doen.” Klopt, maar Stuger heeft de kwestie nooit besproken met Wilders voordat hij op de lijst werd gezet. En dat is op z’n zachtst gezegd een tikje vreemd.

Waarom heeft Wilders geen achtergrondchecks uitgevoerd? Vond hij het niet nodig om eens grondig door de achtergronden van de kandidaten te spitten? Iedereen weet dat de PVV een kritische blik juist goed kan gebruiken, anders staan er straks weer brievenbuspissers en cv-fantasten op de lijst. Of had Wilders er simpelweg de tijd niet voor door al het gedoe binnen zijn Haagse fractie?

Welke namen gaan nog meer problemen opleveren? Wie zal het zeggen. De oudgedienden staan in ieder geval niet meer op de lijst, op Auke Zijlstra na. Wilders zelf staat op nummer 10, al bezweert hij dat hij echt niet op een van de blauwe stoeltjes in het Europees parlement gaat zitten. Verder is het opvallend dat arabist Hans Jansen op een verkiesbare plek op de PVV-lijst staat. Jansen is een islamexpert, veelgelezen auteur, en een non-conformist, maar is hij geschikt voor de politiek in Brussel?

Het zijn vragen die iedereen bezighoudt en Wilders krijgt er ongetwijfeld hoofdpijn van. Maar als er straks weer PVV’ers uit de Europese fractie stappen, dan is dat zijn eigen schuld. Had ‘ie maar moeten checken wie hij op de lijst zette.