Spring naar de content

Literair recensent Arie Storm per direct weg bij TROS Nieuwsshow

Boekrecensent Arie Storm is per direct weg bij de TROS Nieuwsshow.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“De samenwerking tussen de TROS Nieuwsshow en boekenrecensent Arie Storm is per 1 mei 2014 in goed overleg beëindigd,” schrijft eindredacteur Jolanda Polderman in een mail aan HP/De Tijd. “Beide partijen constateerden dat de gespannen verhoudingen de kwaliteit van het programma niet ten goede kwam, waarop in goed overleg besloten is om de samenwerking te beëindigen.”

Reden voor de ‘gespannen verhoudingen’ zou zijn een passage uit de vorig jaar verschenen roman van Arie Storm, die naast recensent ook schrijver is. In Luisteren hoe huizen ademen schrijft hij over een man die een boekenrubriek voorleest op de radio. Zo staat er: “Het radioprogramma werd gepresenteerd door een man die deed of hij nooit een boek las en een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist. Het werkte, want de gemiddelde luisteraar dacht dat de man heel dom was en de vrouw heel slim. In werkelijkheid was het precies andersom.”

Mieke van der Weij, die samen met Peter de Bie de TROS Nieuwsshow presenteert, was not amused door deze passage. Literair weblog Tzum schreef begin dit jaar zelfs over ‘een koude oorlog’ die de radiopresentatrice met de recensent lijkt te voeren. Zo ‘vergat’ Van der Weij de boekenrubriek aan te kondigen en liet ze, als de rubriek dan eindelijk aan de beurt was, medepresentator Peter de Bie het inleidende praatje houden. Verder was op de webcam te zien dat ze er alles aan deed om Storm te vermijden.

Arie Storm verzorgde de boekenrubriek per toerbeurt met recensenten Ingrid Hoogervorst en Onno Blom – zij blijven wel verbonden aan het radioprogramma.

Storm was niet bereikbaar voor commentaar.