Spring naar de content

De crisis voorbij? Nederlandse economie krimpt met 1,4 procent

De crisis is voorbij, wist minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Maar de vraag hoe het er voor staat met de Nederlandse economie werd zojuist door het Centraal Bureau voor de Statistiek beantwoord in de elk kwartaal gegeven persconferentie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het antwoord is: nou, zo goed gaat het niet: een krimp van 1,4 procent.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kwam dat onverwacht? Ook niet echt. De groei van de voorgaande kwartalen was marginaal en met naar voren gehaalde verkopen van autos’ in het 4e kwartaal van vorig jaar – met fiscale stimulering – en een ronduit afwezige winter waardoor de aardgasbaten een flinke opdoffer kregen, kon je het allemaal zien aankomen.

Hoe nu verder?

De politiek en de deskundigen zullen nu over elkaar heen struikelen en dit duiden als een incident, in het tweede kwartaal wordt alles weer beter. Zoals u van mij gewend bent, ben ik daar niet zo zeker van. Ik schrijf dit stuk vanaf het CBS, dus ontstaat deze column terwijl u leest.

Terwijl de investeringen nog toenemen neemt het vertrouwen van producenten alweer af. De berichten over de wereldeconomie zijn zeker niet om over naar huis te schrijven. Dat betekent van alles voor de groeikansen van onze export, die zou de grootste stijgingen al weer achter zich kunnen hebben, ook al omdat de euro voor veel buitenlanden eenvoudig te duur is. Het consumentenvertrouwen lijkt toe te nemen maar is intussen nog gewoon negatief, zij het minder negatief.

Een te dure euro, dreigende deflatie, stijgende werkloosheid: ik zie nog niet waar en hoe het echt beter zou moeten gaan. Misschien persen we er dit jaar nog een paar kleine plussen uit in volgende kwartalen. Maar ik ik ben er niet zo zeker van. In elk geval denk ik dat we na 2014 zo mogelijk nog grotere klappen krijgen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen