Spring naar de content

Kleine medische behandelingen: huisarts vele malen goedkoper dan ziekenhuis

Met een bloedneus, een kneuzing of een snij- of brandwond naar het ziekenhuis? Voor veel mensen is dat niet meer dan vanzelfsprekend, met als gevolg drukke wachtkamers voor de poli’s op de eerste hulp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal: behandelingen die ook door de huisarts uitgevoerd kunnen worden, zijn in het ziekenhuis niet zelden fors duurder dan wanneer uw huisdokter het doet.

Dit komt naar voren in een rapport van de landelijke organisatie DBC Onderhoud, een objectieve organisatie die zich bezighoudt met de kwaliteit van de zorg in Nederland. Met het rapport willen zij de kosten van verschillende zorginstellingen in kaart brengen en zorgconsumenten bewuster maken van de grote verschillen.

Goedkoper
Veel patiënten hebben geen idee van het kostenplaatje van hun ziekenhuisbezoek. Dit komt omdat de rekeningen vaak rechtstreeks naar de zorgverzekeraars gaan. Op dit gebied valt er dus nog veel te winnen. Zo kost het laten hechten van een wond in een ziekenhuis gemiddeld 405 euro, en voor het plaatsen van een spiraaltje bent rond de 500 euro kwijt. Beide ingrepen kunnen door een huisarts verricht worden (Hoewel: niet alle huisartsen zullen een spiraaltje plaatsen.) Maar doen ze dat wel, dan bent u voor minimaal 245 euro klaar.

Buiten een kostenvergelijking van verschillende behandelingen, laat het rapport ook zien welke operaties er het meest uitgevoerd worden in Nederland. Staaroperaties, hartoperaties en behandelingen voor huidkanker worden het meest uitgevoerd. De duurste operaties hebben veelal te maken met het transplanteren. Zo kost een stamceltransplantatie bijna tachtigduizend euro, en de gemiddelde hoornvliestransplantatie loopt ook aardig in de papieren: vijftigduizend euro.

Uiteraard zijn de laatstgenoemde operaties zware specialisaties en zult u hiervoor wel naar het ziekenhuis moeten. Maar voor veel klein leed kunt u dus ook bij uw huisarts terecht- en dat is een stuk gunstiger voor uw portemonnee.

Onderwerpen