Spring naar de content

Amsterdam zet zichzelf voor schut met trage formatie

Negen weken na de gemeenteraadsverkiezingen en nog steeds weten ze in Amsterdam niet wie nou met wie wil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De twee verkenners die onlangs werden ingeschakeld na het mislukken van de formatie tussen D66, VVD en GroenLinks moeten opnieuw aan de bak. Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden een coalitie te proberen van D66, VVD, GroenLinks en SP, maar dat advies stuitte plotseling op een bezwaar van zowel GroenLinks als SP.

Vandaag gaan de twee verkenners weer in gesprek met alle acht fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad. ‘Het zal gaan over wat wel en niet kan en wat zeer onwenselijk wordt geacht,’ aldus de lokale D66-leider Jan Paternotte. Morgen brengen de verkenners verslag uit en kunnen de partijen het opnieuw proberen.

Een potje
Amsterdam maakt er een potje van, dat kan wel gezegd worden. De hoofdstad is een van de laatste 11 gemeenten waar nog geen zicht is op een nieuw college van burgemeester en wethouders. Eigenlijk moet Amsterdam nog het hele proces doorlopen van onderhandelen. Ze zijn terug bij af na de weigering van GroenLinks om in zee te gaan met D66 en VVD.

Nog even en de gemiddelde Amsterdammer gaat eisen dat er een ‘zakenkabinet’ komt met allemaal bestuurders met een niet-politieke achtergrond. Want als er in één stad gesteggeld wordt door de politieke partijen en hun politiek leiders, dan is het Amsterdam wel. Man, man, man. Wat een klucht.

Als inwoner van Amsterdam zou je je er bijna voor gaan schamen, vooral als een toerist een keer niet alleen naar de weg naar een coffeeshop vraagt, maar ook wil weten wie er ruim negen weken na de verkiezingen eigenlijk de stad gaat besturen. Het antwoord: géén idee. We staan weer mooi op de kaart, zeg maar.