Spring naar de content

Weekoverzicht 21: Europa, duivel Louis van Gaal & een dodelijke aanslag in Brussel

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Donderdag was het verkiezingsdag. Wekenlang bent u bestookt met interviews, televisiedebatten en relletjes, en eindelijk mocht u stemmen op de politieke partij die u zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Alleen deed slechts een minderheid van u dat. 37 procent, meldde de NOS. Maar ja, ook voor niet stemmen valt natuurlijk iets te zeggen. Het opkomstpercentage verschilde overigens niet veel van de vorige Europese verkiezingen, in 2009. Toen kwam 36,8 procent opdagen. Mark Rutte is in elk geval tevreden, zegt hij.

De uitslag volgde echter pas zondag, omdat in Italië de stembussen die dag pas om 23.00 uur sloten. In de vele peilingen vooraf werd echter al één ding duidelijk: D66 zou het hoogste percentage stemmen halen, gevolgd door het CDA. De PVV leek twee zetels te verliezen. Volgens Wilders dankzij de eurosceptische PVV-kiezer, die thuis bleef om zijn afkeer van de EU te laten zien.

Zondagavond werden ook de uitslagen in de andere lidstaten dekend. De christen-democratische partijen, verenigd in de Europese Volks Partij, kwamen als winnaar uit de bus en blijven grootste Europese fractie. Maar er werd flinke winst geboekt door eurosceptische partijen. Front National in Frankrijk, UKIP in Groot-Brittannië, Syriza in Griekenland, FPÖ in Oostenrijk en de Vijf Sterrenbeweging in Italië – deze ‘foute vriendjes van Wilders’ harkten stuk voor stuk vele stemmen binnen.

Schermafbeelding 2014-05-23 om 13.52.07

Maar er was meer. Maandag kwam ons het geweldige nieuws ter ore dat ‘onze’ Louis van Gaal na het WK de overstap maakt naar Manchester United. En niet alleen ons, ook de Britse media. Alleen spaarden zij Van Gaal iets minder. The Guardian kopte over de 150 miljoen (zo’n 183 miljoen euro) pond die Louis vangt voor zijn coachklus.

The Sun nam geen blad voor de mond en beeldde Louis af als duivel, refererend aan de bijnaam van Manchester United – the red devils – en aan zijn vermeende temperament. Van Gaal zelf bleef overigens hartstikke koel en verscheen dinsdag bij Humberto Tan aan tafel.

Er staat Louis van Gaal dus heel wat te wachten. En de Britse pers ook. Hier een aantal uiterst vermakelijke mediaoptredens van Van Gaal om dat te illustreren.

Zaterdag kwam vanuit België het nieuws dat er bij het Joods Museum in Brussel rond vier uur een schietpartij had plaatsgevonden. Twee Israëlische toeristen uit Tel-Aviv en een vrouw uit Frankrijk waren op slag dood, een vierde man stierf zondag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken sprak al vrij snel van een aanslag, en volgens de burgemeester van Brussel was dit waarschijnlijk een terroristische daad. De federale politie gaf beelden vrij waarop de dader te zien is in de buurt van het Joods Museum.

De derde video toont de dader die binnen in het museum een kalasjnikov uit zijn tas haalt, begint te schieten en weer wegvlucht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de schietpartij het resultaat was van ‘constante haat tegen Joden en hun staat’ en ‘de laster en leugens’ die in Europa over Israël worden verspreid.

Inmiddels is de beveiliging van joodse instellingen in Brussel flink aangescherpt.

Het Joods Museum aan de Miniemenstraat, centraal Brussel.
Het Joods Museum aan de Miniemenstraat, zondagmiddag.