Spring naar de content

Facebook helpt Assad de verkiezingen te winnen

Te midden van de burgeroorlog, waarbij tot nu toe 150.000 doden zijn gevallen, gaat Syrë vandaag naar de stembus. Maar het staat nu al vast dat de Syrische dictator Bashar al-Assad de verkiezingen gaat winnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In 2007 werd Assad herkozen met 98 procent van de stemmen. Noord-Koreaanse toestanden. Het ziet er niet naar uit dat het dit jaar anders zal zijn, omdat de twee andere kandidaten speciaal zijn geselecteerd en andere oppositiekandidaten niet mee mogen doen met de verkiezingen voor het presidentschap. Het einde van de burgeroorlog is nog ver weg.

En dan is er nog Facebook. Facebook bleek het al niet zo nauw te nemen met de privacy van de gebruiker, nu blijkt het sociale medium ook nog eens dictator Assad te steunen. De site maakte tijdens de verkiezingscampagne voor de Syrische verkiezingen schaamteloos reclame voor Assad door middel van gesponsorde content:

facebook
(screenshot via adsfordictators.org)

Volgens The Syria Campaign zou Facebook geld hebben aangenomen van het campagneteam van Assad om deze pagina met meer dan 200.000 likes te promoten onder de Syrische Facebook-bezoekers. Facebook heeft de reclames na alle kiritiek inmiddels verwijderd, maar critici zijn nog niet klaar met Mark Zuckerberg, de eigenaar van Facebook.

De tegenstanders van Assad willen dat mensen massaal protest aantekenen tegen Assad om Zuckerberg en zijn bedrijf onder druk te zetten. In deze petitie eisen zij dat Facebook het geld van Assad overmaakt naar goede doelen om gezinnen in Syrië te helpen. Zij ondervinden immers de gevolgen van de burgeroorlog, waarbij Assad niet schuwt om zijn eigen volk uit te hongeren en te bombarderen.