Spring naar de content

Op zulke dagen mist Mark Rutte Geert Wilders

Vorige week waren er de berichten over een – voorlopig – geblust binnenbrandje in het kabinet. Tijdens onderhandelingen over de begroting voor komend jaar lag er sowieso zo’n 600 miljoen op tafel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

‘Gevonden’ op een manier waarvoor aandeelhouders je ogenblikkelijk op de beurs zouden afstraffen, want het gaat om een variant op cooking the books. Volgend jaar worden er in de begrotingsregels in Europa wat wijzigingen aangebracht – dat heet dan een stelselwijziging – en in bedrijfsleven is zoiets reden voor grote waakzaamheid. Zeker als er opeens forse meevallers door ontstaan. En hoewel 600 miljoen op de hele begroting nu ook weer niet een enorm bedrag is, kun je er leuke dingen meedoen, zeker voor het oog van de kiezer.

Een buitenkansje dus voor de coalitie-partijen, ware het niet dat VVD en PvdA er elk andere prioriteiten op na houden. Hoewel beide partijen bij zowel de gemeenteraad- als de Europese verkiezingen een flink pak slaag kregen, ligt de PvdA het meest op z’n rug. Kennelijk herkent de (voormalige) achterban zich in steeds forsere mate niet in de praatjes van Diederik Samsom en de wijze waarop de partij gevoelsmatig inlevert bij de VVD als het gaat om beleid.

Ik denk ook niet dat de aansluiting bij de achterban binnenkort verbetert. Naar het schijnt wist minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een in zijn ogen heel goede bestemming voor de centjes: verhoging van het budget voor ontwikkelingshulp/samenwerking én meer geld naar ‘Europa’. Daarop schijnt Mark Rutte flink uit zijn slof te zijn geschoten en waarschijnlijk vertegenwoordigde hij daarmee niet alleen het VVD-standpunt. Nog los van de vraag of je nu wel of niet meer geld aan ontwikkelingshulp zou moeten besteden is dit zeker niet het moment om het erover te hebben. Als het echt beter gaat en dat ook zo gevoeld wordt door de man in de straat, dan zou je er voorzichtig over kunnen beginnen. Wie over méér voor Europa begint, die heeft de voeling met de samenleving niet eens bij benadering in beeld.

Voormalig gedoogpartner Geert Wilders zou de actie van Dijsselbloem in één tweet met ons allen hebben gecommuniceerd: #linksehobby’s.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.