Spring naar de content

Politie Verenigd Koninkrijk vreest toename huiselijk geweld tijdens WK

Engeland is het land waar voetbal ooit populair werd, en nog steeds behoren de Britten tot de meest fanatieke voetbalsupporters. De beleving van voetbal is enorm bij de eilanders, wat zich ook in negatieve zin uit in de Britse uitvinding genaamd (voetbal)hooligans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dat voetbal en geweld een bekende combinatie zijn blijkt nu ook uit de gegevens van de politie over het aantal gevallen van huiselijk geweld in Engeland en Wales. Dat neemt namelijk toe tijdens belangrijke WK-wedstrijden, zo blijkt uit onderzoek van de Engelse politie. Er is een piek in meldingen van huiselijk geweld te zien van maar liefst 38 procent wanneer Engeland verliest, en, vreemd genoeg, een piek van 26 procent wanneer Engeland wint.

De cijfers zijn een optelsom van gemelde gevallen van huiselijk geweld tijdens de WK’s van 2002, 2006 en 2010. Het noodzaakt de politie om het komende wereldkampioenschap maatregelen te nemen tegen het huiselijk geweld, zoals in Lancashire waar billboards en posters komen te hangen met de teksten ‘leave the striking to the players’ en ‘blow the whistle on domestic violence’. 

Maar de meest drastische maatregelen komen van de politie in het district Essex. Tijdens de wedstrijden wordt er extra gepatrouilleerd en de politie heeft een lijst van in totaal 117 personen die een geschiedenis van huiselijk geweld hebben, al dan niet tijdens voetbalwedstrijden.

Deze risicogevallen, waarvan 110 mannen en 7 vrouwen, krijgen de komende dagen allemaal een bezoekje van de sterke arm der wet, waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd worden hun frustraties (of euforie) niet op hun partners of kinderen moeten botvieren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.