Spring naar de content

Elsevier-onderzoek: CDA’ers zijn sociaal, PVV’ers niet

In welke gemeenten kunt u beter wel en in welke gemeenten kunt u beter niet gaan wonen? Dat hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Maar zoek vantevoren in ieder geval eerst op of er veel PVV’ers wonen. Is dat het geval, dan is de kans namelijk groot dat u in een gemeente komt waar u op uzelf bent aangewezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Nee, dat is geen flauwe grap of een poging alle PVV’ers over één kam te scheren en de partij van Geert Wilders te bashen. Het zijn gewoon de feiten. Elsevier heeft het uitgebreid laten onderzoeken door een professioneel onderzoeksbureau: er zijn veel meer vrijwilligers in CDA-gemeenten dan in PVV-gemeenten.

Laten we Elsevier goed citeren: “Veel CDA’ers betekent vaker veel vrijwilligers, veel PVV’ers juist vaker weinig vrijwilligers.” Dat is geen toeval, ofzo. Opleidingsniveau en inkomen speelden weliswaar mee, maar verreweg de sterkste verklaring is de politieke voorkeur, aldus het onderzoek. Er is zelfs een gemeente met de meeste vrijwilligers: Berkelland in de Achterhoek. U raadt het al: daar is het CDA de grootste partij.

Het gaat hier niet alleen om gemeenten waar de PVV zetels in de gemeenteraad heeft (want dat zijn er maar twee), maar om álle gemeenten van Nederland. De jonge stad Almere, een stad waar veel PVV-stemmers wonen en de partij ook zetels heeft in de gemeenteraad, is een gemeente met procentueel het laagste aantal vrijwilligers.

Wie dus in een prettig leefklimaat wil wonen met veel vrijwilligers met gemeenschapszin, moet in een ‘sociale’ CDA-gemeente gaan wonen, niet een gemeente vol ‘asociale’ PVV-stemmers. Een ChristenUnie- of SGP-gemeente is ook een aantrekkelijke optie volgens Elsevier.

Nu kunnen PVV-stemmers natuurlijk gaan zitten stampvoeten om deze feiten uit een uitgebreid onderzoek. Ze kunnen zich ook vandaag nog aanmelden bij de lokale vrijwilligerscentrale en vanaf morgen broodjes helpen smeren in het ouderentehuis, zodat de ‘PVV-gemeenten’ bij het voglende uitgebreide Elsevier-onderzoek beter uit de bus komen.