Spring naar de content

Hoe Georgische homo’s lijden onder het getouwtrek tussen de EU en Rusland

Dat Georgië zo homofoob is als een Russische president zo rond het Eurovisie Songfestival mag bekend zijn. Homofobisch tegen het paranoide aan, zouden we kunnen stellen op basis van deze beelden van afgelopen Internationale Dag tegen de Homofobie en Transfobie in Georgië. Daar vlogen twee homohaters elkaar in de haren omdat ze dachten dat de ander ‘er eentje’ was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Maar nu wordt het de Georgische homo wel erg moeilijk gemaakt. Een pro-Russische beweging in Georgië zou een neppe pride parade voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) willen organiseren, met als doel het uitlokken van geweld tegen homo’s. Deze activistische organisatie, het homofobe Euraziatisch Instituut, zou hiermee de situatie voor LHBT’ers in een kwaad daglicht willen zetten. Slim, aangezien ze liever niet zien dat Georgie goede banden met de EU heeft.

Een Georgische man die werkzaam is in de seksindustrie laat tegenover The Guardian weten een bod te hebben gekregen van 40.000 Georgische lari, wat gelijk staat aan zo’n 165.000 euro. Daarvoor moest hij een gay pride parade organiseren, maar de man sloeg het bod af nadat hij werd gewaarschuwd door homo-activisten, en gaf de opgenomen telefoongesprekken aan de politie.

Vorige maand werd het Euraziatisch Instituut ook al beticht van dergelijke praktijken – toen een transgender benaderd werd: of hij zich als vrouw wilde kleden en met wat anderen wilde demonstreren op de Internationale Dag tegen de Homofobie en Transfobie. Ook dit plan viel in het water.

De voorvallen komen naar buiten in een week die bepalend is voor Georgië. Vandaag zal de Europese Unie namelijk morgen een aantal afspraken maken op het gebied van handel en politiek. Volgens president van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, een “plechtige toewijding” van de EU om stabiliteit en democratie te brengen. Dat pro-Russische activisten nu met dergelijke acties komen om de orde te verstoren, lijkt geen toeval.

In de spanningen tussen de EU en Rusland vormt homoseksualiteit dit jaar al meerdere malen een struikelblok. Neem alleen al de anti-homopropagandawet van Poetin, of de zege van Eurovisiewinnaar Conchita Wurst. Dat de Georgische homo nu door homofobe anti-EU strijders als politiek instrument wordt gebruikt, is een nieuw dieptepunt.