Spring naar de content

FIFA kan ‘oplichter’ Robben schorsen wegens schwalbe

MET UPDATE – Arjen Robben heeft een probleem en dat probleem heet FIFA. Volgens de BBC kan de voetbalorganisatie stappen ondernemen tegen Robben, nadat hij heeft toegegeven dat hij zich tijdens de wedstrijd tegen Mexico opzettelijk liet vallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Robben was gisteren goudeerlijk, vlak na de wedstrijd. Hij zei tegen Jack van Gelder: “Ik moet wel eerlijk zeggen. Ik wil wel mijn excuses aanbieden, want in de eerste helft maakte ik een schwalbe. Soms krijg je schoppen, maar die kreeg ik toen niet. Dat moet je niet doen. Daar baal ik verschrikkelijk van.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Die eerlijkheid achtervolgt Robben nu. Want wat de BBC zegt, is niet onwaar. De wereldvoetbalbond zou Robben kunnen schorsen nu bekend is geworden dat hij een schwalbe maakte in de eerste helft. In artikel 57 van het FIFA-regelement staat bijvoorbeeld dat de organisatie iedereen kan bestraffen die niet doet aan fair play.

In artikel 77 staat te lezen dat er achteraf straffen kunnen worden uitgedeeld die de scheidsrechters tijdens de wedstrijd niet hebben gezien. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, schreef in februari in het FIFA-tijdschrift dat dingen als schwalbes ook achteraf bestraft zouden moeten kunnen worden.

De buitenlandse kranten noemden Robben vandaag al een oplichter. Nu stookt de BBC het vuurtje nog eens op tegen de sterspeler van Oranje. De KNVB probeert intussen de uitspraken van Robben gisteren te relativeren. Volgens de KNVB zou Robben niet hebben gezegd dat hij een schwalbe maakte, maar dat hij gewoon te makkelijk viel.

De eerlijkheid van Robben zou hem en het Nederlands elftal dus zwaar kunnen komen te staan. Want wereldkampioen worden zonder Arjen Robben, dat lijkt op dit moment een onmogelijke opgave.

UPDATE 18.00 UUR: De FIFA gaat geen onderzoek instellen naar aanleiding van de bekentenis.