Spring naar de content

De publieke omroep is ‘te links’ en dat komt door de VARA

Het is al vaker gezegd: de publieke omroep is vaker links dan rechts. Het zou allemaal drie keer de Volkskrant zijn. Dat is niet goed, want de publieke omroep zou er voor iedereen moeten zijn. Volgens de Raad voor Cultuur komt dat met name door de overheersing van de VARA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

“Er is sprake van een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst.” Het zijn niet de woorden van de gebruikelijke critici van de publieke omroep. Het is zoals Matthieu Weggeman van de Raad voor Cultuur het probleem van ‘Hilversum’ vanochtend in het de Volkskrant omschrijft.

Weggeman legt de schuld min of meer bij de VARA, zo lijkt het op het eerste gezicht als hij zegt: “Bij de koffieautomaat wordt ‘s ochtends gepraat over wat er in De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman is besproken.” Volgens Weggeman zorgde alleen PowNews (voortgekomen uit GeenStijl) tijdens het afgelopen televisieseizoen voor een ander geluid.

Rechtse omroepen
Toch ligt het volgens Weggeman niet echt aan de VARA – die omroep doet gewoon waar ze voor is opgericht – maar aan de netmanagers van de publieke omroep, de hoge bazen dus. De VARA is dominant geworden omdat ze die ruimte heeft gekregen. Zodoende krijgt niet iedereen ‘evenveel waar voor zijn belastinggeld’, aldus Weggeman.

Het wordt dus hoog tijd dat de andere omroepen die niet per se links zijn of juist zelfs rechts horen te zijn, zoals de AVRO, TROS en WNL, eindelijk eens een ander geluid laten horen. Uiteraard met hulp van de netmanagers, die die omroepen de ruimte moeten geven zich te ontwikkelen. Talentontwikkeling is misschien nog wel het belangrijkste bij de rechtse omroepen, want een rechtse Matthijs van Nieuwkerk hebben we nog steeds niet gezien.