Spring naar de content

Afschuwelijke verhalen: de slachtoffers van rampvlucht MH17

De terreuraanslag op vlucht MH17 kostte 298 mensen het leven. Zeker 173 Nederlanders zijn omgekomen. Langzaam maar zeker komen er verhalen naar buiten over de slachtoffers van het drama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Terwijl de vlaggen halfstok hangen, er persconferenties over de hele wereld worden gegeven, en het onderzoek naar wie de Boeing 777 heeft neergeschoten in gang is gezet, wordt steeds meer duidelijk over de slachtoffers. De NOS heeft een overzicht gemaakt van de verhalen van een aantal slachtoffers. Het zijn stuk voor stuk pijnlijke verhalen over mensen die er plotseling niet meer zijn.

Zo is Joep Lange overleden, een bekende aidsonderzoeker uit Amsterdam. Hij was samen met een hele groep onderzoekers op weg naar Australië voor een conferentie. Ook complete gezinnen met kinderen zaten aan boord van het vliegtuig, zo schrijft de NOS. De Telegraaf schreef vanochtend over twee uitbaters van een bloemenzaak in Volendam die ook in het vliegtuig zaten. Zij wilden even twee weken met vakantie na wekenlang zeven dagen per week keihard te hebben gewerkt.

Zo zijn er nog veel meer verhalen. Bijvoorbeeld van iemand die slachtoffer Pim goed kende en die Pim nooit meer zal zien. Of eentje over de eigenaren van een populair Chinees restaurant in Rotterdam. Ook zij zouden zijn omgekomen bij de aanval op MH17. De medewerkers van het restaurant blijven vertwijfeld achter. En dan is er het nieuws dat een Eerste Kamerlid van de PvdA aan boord van het vliegtuig was. Zijn naam: Willem Witteveen.

Het aantal Nederlandse slachtoffers werd vanochtend bijgesteld van 154 naar zeker 173 Nederlanders. Nog lang niet alle lichamen zijn geborgen en geïdentificeerd. Het officiële cijfer kan nog omhoog kruipen. De komende dagen zullen waarschijnlijk veel meer afschuwelijke verhalen naar buiten komen van slachtoffers en nabestaanden. Zo krijgt de ramp een menselijk gezicht, hoewel het voor buitenstaanders nooit te bevatten zal zijn hoe erg het moet zijn voor de nabestaanden, die van het ene op het andere moment zich ineens realiseren dat ze hun partner, kinderen, familie of vrienden nooit meer te zien krijgen.