Spring naar de content

Bijzonder dagboek: jihad-expert reist Syriëstrijders achterna

Een jihad-expert kan natuurlijk gewoon achter zijn bureau blijven zitten. Door een beetje slim te researchen op internet, kom je al gauw heel wat te weten over de westerse mannen (en vrouwen) die naar Syrië vertrekken. Maar dat was voor Montasser AlDe’emeh, verbonden aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen, niet voldoende. Hij belandde via de illegale wegen aan het front en houdt een dagboek bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De focus in zijn verhalen ligt steeds op het leven van Belgische en Nederlandse Syriëstrijders. De lezers krijgen een behoorlijk gedetailleerd – soms ronduit bizar en angstaanjagend – beeld van het leven in Syrië. Op de Belgische site knack.be werd vrijdag zijn derde verslag gepubliceerd. AlDe’emeh beschrijft in dit verhaal hoe hij samen met een Belgische strijder naar een militaire basis rijdt.

“De kans dat we door raketten worden geraakt is groot. We rijden zo snel we kunnen uit de westelijke wijken van de stad Aleppo.”

Onderweg ontmoeten ze een groepje kinderen, dat zich kritisch uitlaat over het Westen en Osama bin Laden beschouwen als een superheld: “Hij kwam tenminste voor ons op.” Ook toont een van de jongens zijn gewonde been (met foto), naar eigen zeggen opgelopen tijdens de oorlog.

Zelfs een hond zou weglopen uit Antwerpen
Later komt AlDe’emeh in contact met een Antwerpse strijder, die geen goed woord over heeft voor zijn voormalige woonplaats. Hij zegt blij te zijn in Syrië niet langer te worden onderdrukt, in tegenstelling tot in Anterwerpen. “Het hoofddoekenverbod, het verbod op het dragen van een niqab op straat, discriminatie op de arbeidsmarkt, racisme bij de politie”, somt hij op. “En ons geloof wordt er constant beledigd. Zelfs een hond zou weglopen uit Antwerpen.”

Lees hier de eerste en tweede aflevering van het dagboek van AlDe’emeh.