Spring naar de content

Geanimeerde opera: het bloedvergieten dat leidde tot het Israël-Palestina-conflict

Er zijn heel wat pogingen gedaan de oorzaak van het conflict tussen Israël en Palestina uit te leggen, de een succesvoller dan de ander. Het is nu eenmaal een verhaal met een eeuwenlange aanloop en talloze participanten. Maar de volgende drie minuut durende animatiefilm snijdt hout.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De video is afkomstig van de Amerikaans-Joodse activiste Nina Paley. In eerste instantie is het niet meer dan eenvoudige 2D-animatie, bijgestaan door de soundtrack van de oorlogsfilm Exodus (over de oprichting van de staat Israël) uit 1960. Het decor is het land dat ooit Kanaän heette, de personages zijn de volkeren die vochten om deze grond. En daaruit blijkt dat Paley haar research goed deed. Van de eerste mens, duizenden jaren voor Christus, tot de Hamasstrijder van vandaag – ze passeren allemaal de revue. De Egyptenaren, de Grieken, de Kruisvaders, de Ottomanen, de Britten, en ga zo maar door.

De video is natuurlijk een enorme simplificatie van een tig eeuwen durende strijd, maar vat die bondig samen in drie minuten. Alleen is het te hopen dat de wrange waarschuwing over het mogelijke einde aan het Israël-Palestina conflict niet de waarheid zal worden.