Spring naar de content

Het gelijk van pomphouders: brandstofverkoop zakt voor vierde maand op rij

De bezorgde pomphouders krijgen gelijk. Ze zien hun omzetten flink dalen sinds de accijnsverhogingen van begin dit jaar. Afgelopen mei is er maar liefst voor de vierde maand op rij minder brandstof verkocht dan in dezelfde maand in 2013.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De cijfers komen van brancheorganisatie Bovag, die de cijfers weer heeft van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers zijn kraakhelder: er werd fors minder diesel, minder benzine en minder lpg getankt bij Nederlandse pompstations. Het gaat om 50 miljoen liter minder diesel, 27 miljoen liter minder benzine en 10 miljoen liter minder lpg. Dalingen van respectievelijk 8, 6 en 22 procent.

Het zal deels te maken te hebben met zuinigere auto’s en deels met de economische crisis waardoor mensen hun dure auto vaker laten staan of zelfs verkopen, maar de accijnsverhogingen en de hoge belastingen op brandstof in het algemeen spelen ongetwijfeld een rol. Met name pomphouders in de grensstreeek zien hun omzet flink dalen omdat Nederlanders liever over de grens tanken, omdat brandstof daar dubbeltjes per liter en euro’s per volle tank goedkoper is.

Volgens Bovag was staatssecretaris Eric Wiebes te voorbarig toen hij aankondigde dat de accijnsverhoging juist méér geld opleverden voor de schatkist. De daling van mei was daarin nog niet meegenomen, aldus Bovag. De brancheorganisatie gaat, samen met belangenvereniging BETA, een bodemprocedure tegen de staat starten als er volgende week geen goed compensatievoorstel wordt gedaan voor de de pomphouders.

Een compensatievoorstel klinkt natuurlijk leuk voor de pomphouders zelf, maar daar schiet de gewone belastingbetalende automobilist helemaal niets mee op. Het probleem blijft: de brandstof is te duur in Nederland in vergelijking met omringende landen door lagere accijnzen en btw elders.

Met lagere belastingen op benzine, diesel en lpg is iedereen blij, behalve misschien de overheid. Maar als het geld zo hard nodig is lijkt meer bezuinigen – of het geld elders halen – verstandiger aangezien het de pomphouders inmiddels zowat onmogelijk wordt gemaakt.