Spring naar de content

MH17: de vier meest bizarre complottheorieën

Bij grote rampen komen ze massaal uit hun holletjes gekropen: de aanhangers van complottheorieën. Zo ook met de aanslag op vlucht MH17, die volgens sommigen helemaal niet heeft plaatsgevonden, en volgens anderen is gepleegd door het Westen om Rusland te kunnen aanvallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Weer anderen zijn er heilig van overtuigd dat de aanslag is gepleegd om de bestrijding van aids tegen te gaan. Complotdenkers fantaseren er kortom lustig op los. Alles kan in hun ogen een mogelijke verklaring zijn, behalve natuurlijk de meest logische, namelijk dat de aanslag is gepleegd door pro-Russische rebellen die het passagiersvliegtuig aanzagen voor een Oekraïens militair vliegtuig.

De vier meest bizarre complottheorieën op een rij.

1. Het was een false flag-operatie
Dit is de meest geventileerde complottheorie. Een false flag-operatie wordt uitgevoerd door een land, leger of geheime organisatie met de bedoeling iemand anders er de schuld van te geven. Talloze complotdenkers weten het zeker: het waren niet de pro-Russische rebellen die vlucht MH17 neerschoten boven Oost-Oekraïne, maar het was Oekraïne zelf. Bijvoorbeeld omdat Kiev eigenlijk het vliegtuig van president Poetin uit de lucht wilde schieten als revanche voor de Russische annexatie van de Krim. Deze theorie is vooral populair bij de staatsmedia in Rusland.

Een variant op deze gedachtengang is dat het Westen achter de aanslag zit. De Verenigde Staten bijvoorbeeld, of willekeurig elk ander machtig westers land. Waarom? Omdat het Westen een oorlog wil uitlokken tegen Rusland om er zelf beter van te worden, en het daarom wil doen voorkomen alsof pro-Russische rebellen de aanslag hebben gepleegd. Of zo. Het Westen zoekt sinds de Koude Oorlog al heel lang naar een reden om het oude vijandbeeld te herstellen, en dit is een van de manieren waarop het Westen dat probeert te doen. O ja, en Shell wil ‘schaliegasvelden gaan exploreren in het gebied waar nu gevochten wordt’.

Professioneel complotdenker Micha Kat is er heilig van overtuigd dat we te maken hebben met een ‘false flag van het kaliber 9/11’: “Het hele MH17-verhaal is een smerige leugen van de Bilderbergers, en Mark Rutte is direct mede-verantwoordelijk (eigenlijk hoofdverantwoordelijk) voor de dood van bijna 200 landgenoten.” In de ogen van Kat zitten de krachten van de NWO (New World Order) achter deze operatie. Jawel.
Vergelijkbaar is de theorie van de Iraanse staats-tv dat Israël MH17 heeft neergehaald om terwijl de wereld werd afgeleid door het drama stiekem Gaza aan te vallen.

2. De aanslag is in scène gezet
Er zijn ook lieden die geloven dat de aanslag nooit heeft plaatsgevonden en dat alles in scène is gezet. Deze theorie is minder populair dan bovengenoemde, maar dat maakt de aanhangers niet uit: hoe obscuurder en gekker, hoe beter. In Rusland wordt bijvoorbeeld beweerd dat het vliegtuig van Malaysia Airlines voor het opstijgen vol lijken is gestopt. De pro-Russische rebellenleider Igor Strelkov zou tegenover een Russische website hebben beweerd dat de slachtoffers al enkele etmalen dood waren, omdat er geen bloed te zien was.

Ook in Nederland wordt er voorzichtig beweerd dat de aanslag niet echt heeft plaatsgevonden, door mensen die de beelden van de crash analyseren en allerlei vragen stellen. Zoals: hoe kan het bijvoorbeeld dat een van de passagiers verschillende leeftijden heeft? En waarom neemt van een ter plekke gevonden telefoonlijst niemand opneemt als ze worden gebeld? En waarom aluhoedjes-website Niburu zich af vraagt zich af waarom er verlopen paspoorten aan boord van het toestel waren. “Mensen hebben in het algemeen niet de gewoonte om zowel met geldige als verlopen paspoorten op reis te gaan. Waarom in dit geval wel?” Kortom, er klopt niks van, en het was allemaal een hoax.

3. Het was een moslimpiloot
Natuurlijk, het waren moslims die in opdracht van Al-Qaida de aanslagen van 9/11 hebben gepleegd (al zullen sommige complotdenkers beweren dat de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush erachter zat). Maar betekent dat automatisch dat elk neergestort vliegtuig door moslims te grazen is genomen? Voor sommige mensen is het in elk geval een mogelijkheid.

Deze theorie is niet bijzonder populair, maar journalist en blogger Joost Niemöller vond de theorie toch aardig genoeg om ’m een dag na de crash te delen op zijn weblog, waarbij hij overigens zelf ook wel doorheeft dat het een beetje mal klinkt. Citaat: “Was er weer sprake van een moslimpiloot die zichzelf en zijn menselijke lading ten onder wilde laten gaan? Ik weet, dit klinkt als een complot. Maar de afwijking van de vaste vluchtroute roept wel erg veel vragen op. En het gaat hier bij de vluchtroutes om officiële gegevens.” Juist.

4. De aanslag is bedoeld om aidsbestrijding te saboteren
Deze theorie komt van mensen die geloven dat de westerse regeringen al decennia niets tegen aids doen en de ziekte bewust inzetten om de groei van de wereldbevolking te beperken. Ook deze theorie heeft niet veel aanhangers, maar ze zijn wel erg mondig en uiterst actief op het internet. Aan boord van Malaysia Airlines zaten aidsonderzoekers die op weg waren naar een speciale aidsconferentie in Australië. Een van hen was de bekende Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange.

Het vliegtuig werd dus neergehaald omdat Lange en zijn collega’s die aan boord zaten aids wilden bestrijden. Deze complottheorie is tweeledig. Het vliegtuig is niet alleen neergehaald omdat de westerse overheden de wereldbevolking kleiner willen maken en zelfs een heuse ‘ontvolkingsagenda’ hanteren, maar ook omdat de farmaceutische industrie helemaal geen medicijn tegen aids wil. Want dan verdienen ze geen geld meer aan de behandeling van aids. Of de westerse overheden en de farmaceutische industrie in dit geval de pro-Russische rebellen of Oekraïne hebben ingehuurd voor de aanslag, vertellen de aanhangers van deze theorie er dan weer niet bij.