Spring naar de content

Staakt-het-vuren Israël voorbij: weer raketten vanuit Gaza

Het houdt niet op, niet vanzelf. Vanochtend vroeg, nog voordat het 72-urige staakt-het-vuren officieel zou zijn afgelopen, werden er weer raketten afgevuurd op het zuiden van Israël.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De 18 raketten kwamen dit keer niet van Hamas, aldus Hamas zelf, maar van een andere terroristische organisatie in Gaza: Islamic Jihad. Nog zo’n club die we zeker geen vriend van Israël kunnen noemen. Overigens gebeurt niets in Gaza zonder de toestemming van Hamas, dus we kunnen gerust stellen dat Hamas en Israël met de beschietingen vanuit Gaza weer helemaal bij het begin zijn aanbeland.

Eisen
Inmiddels schiet Israël terug, opnieuw met luchtaanvallen om militaire doelen en raketinstallaties uit te schakelen. Waarom Hamas niet een langer staakt-het-vuren wil en gewoon stopt met de raketbeschietingen op Israël? Dat zou toch het beste zijn voor iedereen? Nou, de Al-Qassam-brigade, de militaire tak van Hamas, heeft twee eisen: dat het geweld van ‘bezetter’ Israël stopt en dat er een haven mag worden gebouwd aan de kust van de Gazastrook.

Wat betreft het eerste: het helpt natuurlijk niet dat er raketten worden afgevuurd op Israëlische steden om zoveel mogelijk burgers te doden. Al houdt de Iron Dome van Israël veel raketten tegen, iedere raket vanuit Gaza is en blijft een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht. En wat betreft het tweede: dat gaat niet gebeuren. In ieder geval niet zolang er raketten op Israël worden afgevuurd en Israël het land moet verdedigen tegen die raketten.

Burgers
Het lijkt wel alsof Hamas en andere terroristische groeperingen in de Gazastrook helemaal geen vrede willen met Israël. Ze willen maar één ding en dat is oorlog. En dat is precies wat ze kunnen krijgen als het aan de Israëlische regering ligt. Intussen hebben de burgers van zowel Israël als Gaza het nakijken. Zij leven in continue angst voor nieuwe aanvallen. Zij zijn het slachtoffer van het feit dat het bestand weer eens is geschonden door de terroristen in Gaza. Treurig.

Onderwerpen