Spring naar de content

Richard Branson wil in gesprek met Poetin (Nederland overweegt inzet Toppers)

Woensdag, 20 augustus, liet Richard Branson, oprichter van Virgin-records, op zijn blog weten met Poetin in gesprek te willen gaan om tot een vreedzame oplossing te komen inzake de crisis in de Oekraïne. Vijftien zakenmensen steunen zijn plan, waaronder de oprichters van Whatsap, Paypal, Unilever en Ebay.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Johanna Geels

Dat wordt vast een gezellige boel! Ik zie beeldend voor me hoe de zakengiganten in Poetins zwembad zullen drijven, met wodka en luchtbedjes, verenigd in een hippe groeps-app ‘Mir’ genaamd. Hoe ze daarna met zijn allen in de fitnessruimte van Poetins Palace aan de Zwarte Zee, de grote leider aanmoedigen nog een paar extra push-ups te doen onderwijl dingen roepend als: Вы можете сделать это, Vladimir! (vrij vertaald: je kán het, Vladimir!) Ik hoorde laatst een Rusland-deskundige op televisie zeggen dat Poetin bijna alle belangrijke beslissingen ‘s morgens in zijn zwembad neemt, tijdens zijn dagelijkse zwemrondjes. En dat hij die beslissingen meestal alleen neemt, óf met hulp van zijn vrienden, allemaal belangrijke (Russische) zakenmannen.

Bono baalt
Ik kan mij voorstellen dat Richard die beelden ook heeft gezien, en dacht, dát is de oplossing. We vliegen er met een stel zakenmensen naar toe, nemen wat mirre, wodka ende goud mee, gaan een beetje keten met die kameraden, en hoppa, ouwe jongens krentenbrood, kat in het bakkie. Ik vind het een slimme zet van de Bransonboys. Ik denk zelfs dat Bono, die zich jaren geleden ineens ontpopte als wereldverbeteraar, stiekem wel een beetje zal balen, dat hij hier zelf niet op gekomen is. Anton Corbijn, goede vriend van de Ierse zanger, had mooie foto’s kunnen maken van het vredesfeestje. Of een video-clip, met beelden van Poetin, karaokend in zijn crib, terwijl Bono een emotioneel verzoeningsnummer zingt, met een gemengd Russisch/Oekraïens kinderkoor op de achtergrond. Allemaal gemiste kansen voor het duo. Jammer weer.

Toppers naar Gaza
Maar het is nog niet te laat. Er gaan geruchten dat andere landen Bransons idee hebben opgepakt en hun eigen mensen op vredesmissie sturen. Mensen die buiten de politiek staan en wat betekenen in hun land, mensen van zakelijk of cultureel belang. Niet alleen Rusland zal worden bezocht, ook andere brandhaarden zullen in aanmerking komen. Zo overweegt Nederland de Toppers naar Gaza te sturen, zet Duitsland Heino in voor Irak, bereidt België een missie met Eddy Wally en Arno Hintjes voor naar Syrië, en nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Brandhaarden genoeg in de wereld, tenslotte.

Daar ligt de hond begraven
Voor Richard en zijn mannen heb ik nog een tip. Leer Russische spreekwoorden. Dat vinden die Russen geweldig, nationalistisch als ze zijn. Geheid dat het huilen wordt. Ik heb er vast een paar uitgezocht:

1. Кому война, а кому мать родна. Wat voor de één oorlog is, is voor de ander zijn lieve moedertje. Betekenis: Wat voor de één winst is, betekent voor de ander verlies.

2. Ложка дёгтя портит бочку мёда.
Één druppel teer bederft een vat vol honing. Betekenis: Eén rotte appel bederft de hele mand.

3. Гусь свинье не товарищ.
De gans is geen kameraad van het varken. Betekenis: Mensen gaan liever om met gelijkgestemden.

4. В семьен не без урода.
Ieder gezin heeft een lelijkerd. Betekenis: In iedere familie is wel iemand te vinden die niet helemaal koosjer is.

5. Вот где собака зарыта.
Daar ligt de hond begraven. Betekenis: Daar ligt het knelpunt, de moeilijkheid.

Pure poëzie
Persoonlijk vind ik die laatste het mooist. Pure poëzie. Ik stel voor dat Richard deze bewaart voor een mooi moment. Na het zwemmen, het zwijnen schieten en de Russische pijpsletjes, bijvoorbeeld. Ik zou dan, als ik hem was, een punt in de verte kiezen, een hand naar de kin brengen en de woorden in zo goed mogelijk Russisch, diep vanuit de keel grommend naar buiten laten rollen.

‘Hej, Vladimir! Daarrrr ligt de hond begrrraaaven…’

Vladimir zal geroerd de handen van Richard pakken, ze kussen en hem verzekeren zich nooit, maar dan ook nooit meer met de Oekraïne te bemoeien. Iedereen blij.