Spring naar de content

Romi Tweebeeke: Cis en Mien

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Romi Tweebeeke uit Tilburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Romi Tweebeeke (Almere, 1989) begon in 2009 met de studie Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In haar afstudeerjaar stapte ze over naar AKV Sint Joost in Breda. “Ik fotografeer meer met mijn hart dan met mijn hoofd, en daar kreeg ik in Breda meer vrijheid voor dan in Den Haag.” In 2014 studeerde ze af met het project Cis en Mien: Bij de tijd.

Over haar werk
“Ik heb een soort radar voor ouderen. Ik kan niet over straat lopen of ik zie wel iemand die ik zou willen volgen. Soms resulteert dit in een vlug beeld in de openbare ruimte, maar liever werk ik aan langlopende projecten. Tijdens een langlopend project vind ik het belangrijk dat het onderwerp mij niet meer ziet. Ik ben graag een vlieg aan de muur. Ik aanschouw, klik en vraag – dat is volgens mij de beste manier van werken.”

“Ik las in een krant dat kinderen die nu worden geboren makkelijk 130 jaar oud kunnen worden. Dat fascineert me mateloos. De verschillende levensfases verschuiven en we hebben als ware ‘extra’ tijd om te besteden. Hoe kunnen we deze ‘extra’ tijd invullen? Deze vraag prober ik te beantwoorden door op zoek te gaan naar bijzondere en vaak ook verborgen verhalen. Zo kwam ik terecht bij de Brabantse zussen Cis en Mien. Eén keer per week, een half jaar lang fotografeerde ik ze. Cis en Mien zijn een eeneiige tweeling, al 89 jaar onafscheidelijk. Ze wonen hun hele leven al samen onder één dak en zijn allebei nooit getrouwd geweest. Het zijn dames van de klok, alles gebeurt op een vast tijdstip en vaste dag. Cis en Mien laten ons eigenlijk zien hoe je met een strak regime jezelf, maar ook elkaar prima staande kunt houden in de vierde levensfase.”

“Wat ik nu ga doen weet ik nog niet, maar het voelt als mijn levensmissie om meer van dit soort bijzondere verhalen zichtbaar te maken. Oud worden heeft een negatief imago, en dat wil ik veranderen. Oud worden kan namelijk ook leuk zijn!”

Meer werk van Romi Tweebeeke vindt u hier, het boek Cis en Mien: Bij de tijd bestellen kan hier.

RT1 Rt2 Rt3 Rt4 Rt5 Rt6 Rt7 Rt8 Rt9 Rt10
Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.