Spring naar de content

Lingo stopt: een kwart eeuw groene ballen en tienletterwoorden

“Vaarwel. V, A, A, R, W, E, L.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Inderdaad. Vanavond loopt na vijfentwintig jaar het leukste en vooralsnog langstlopende televisiespel van de Nederlandse publieke omroep ten einde. Sinds de start in 1989 bemanden vier presentatoren de desk en graaiden duizenden Nederlanders in de ballenbak. We nemen u mee door een kwart eeuw Lingo.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De trage start
Voordat Robert ten Brink geliefden herenigde voor Veronica, stond hij aan het roer van Lingo, toentertijd uitgezonden door de Vara. Het was een tijd van guldens, van slechts vijfletterwoorden, van een gouden bal, van een tempo zo traag dat het doet denken aan vooroorlogse radio-uitzendingen en de tijd dat Awesome van Network Music Ensemble de introtune was.

De negentiger jaren
In 1992 kreeg Lingo een nieuw gezicht: presentator (en bedenker) François Boulangé. De rode en groene ballen doen hun intrede, de intro-tune werd bijgestaan door geavanceerde computeranimatie en ook het decor kreeg een esthetische verantwoorde make-over.

Het roer om
De eeuwwisseling, het was tijd voor een vrouw. Vanaf 2000 is de presentatie in handen van Nance Coolen, en wordt Lingo eigendom van familiezender TROS. De goede doelen krijgen een steeds prominentere plek in het halfuurtje zendtijd en er is de introductie van een jury, in de persoon van Michiel Eijsbouts .

Het einde nabij
Toen Nance in 2005 overstapte naar SBS, gaf zij het stokje over aan Lucille Werner, die met haar zelfspot en vileine tong het huidige boegbeeld is van ‘s lands leukste woordspelletje. Bijgestaan door jurylid J.P. is Lucille in haar elf jaar getuige geweest van wat kwalitatief hoogwaardige televisie. Kent u bijvoorbeeld deze nog?

Vanavond dus op tijd eten, en vervolgens met het hele gezin om 18:25 NPO2 opzetten. Om het nog één keer beter te weten dan de kandidaten, en nog één keer juichen wanneer de groene bal wordt gepakt.