Spring naar de content

2 Minuten Festival: literair vlooiencircus in 150 woorden

De rubriek 2 Minuten stond enkele jaren in Het Parool en Radio 4 sloot er dit jaar om 12 uur ’s nachts zijn uitzendingen mee af. Deze zaterdag organiseren Torpedo Theater en de Rode Hoed voor de derde keer het 2 Minuten Festival: naar eigen zeggen ‘een literair vlooiencircus met uiteenlopende schrijvers, muzikanten en filmmakers, die in niet meer dan 2 minuten een verhaal voordragen’. Geestelijk vader Carel Helder legt uit wat we kunnen verwachten en deelt zijn favoriete voordrachten van de afgelopen jaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Waarom die tijdslimiet van 2 minuten?
Het is ooit begonnen als een kronkel, zoals Simon Carmiggelt die schreef en voorlas op de televisie. Een verhaaltje voor het slapengaan dus, maar dan hebben we het geschikt gemaakt voor het internet: kort.

Twitter heeft 140 tekens, het 2 Minuten Festival 150 woorden. Heel erg van deze tijd natuurlijk, maar is dat niet te vluchtig?
Dat ligt op de loer, maar het aardige is juist om er ondanks de geringe lengte een een echt verhaal van te maken en geen anekdote. De meeste verhalen duren maar één minuut zelfs, die zijn misschien 135 woorden of daaromtrent. Toch lukt het veel schrijvers om je te ontroeren of je op een andere manier te raken.

Wat voor publiek trekt het festival? Dezelfde mensen die in de bieb een lezing van Yvonne Kroonenberg bijwonen?
Ik weet niet wie lezingen van Yvonne Krooneberg bijwonen, maar een gemêleerder publiek dan op dit festival zul je niet gauw ergens tegenkomen. Al waren er vorige keer opvallend veel hipsterachtige baardjongens en bloedmooie meisjes. Literatuur kan wel weer, geloof ik. Misschien ook heeft met de diversiteit van het programma te maken. Er is ook fotografie, een heel wonderlijk tentoonstellinkje, een salonprogramma, dansen en van alles en nog wat.

Valt er ook nog wat te lachen of zijn het louter serieuze verhalen?
De geslaagdste verhalen, en dat geldt niet alleen voor deze hele korte trouwens, hebben meestal een dubbele emotie. Zowel droevig of ellendig als geestig. Dan komt het allebei beter aan. Dus ja, te lachen valt er genoeg.

Wordt dat niet saai, een hele avond naar verhaaltjes luisteren?
Als je ergens genoeg van hebt, ga je verderop kijken. Het festival speelt zich in het hele gebouw af, met van alles en nog wat. Je kan er veel van zeggen, maar dat het saai is niet.

Hoe ziet de line-up eruit dit jaar?
Wacht, ik pak het programma er even bij. Eh… Tommy Wieringa, Nico Dijkshoorn, Jan van Mersbergen, Wim Brands, Sabry Amroussi, A.L. Snijders, Janneke van der Horst, Dries Muus, Elke Geurts, Sanneke van Hassel, Joubert Pignon… Nou ja, en dan nog 50 schrijvers en artiesten.

Wat zijn wat u betreft de vijf beste voordrachten van de afgelopen jaren?
De vijf beste zou ik niet zo een, twee, drie weten, maar een paar goeie voorbeelden vind je hieronder.

Frans, door Tommy Wieringa

Wensen, door Jente Posthuma

Sneeuwpop, door Henri Tillart

Mensen van boven de 50, door Joubert Pignon

Een goed gesprek, door Marcel Verreck

Klik hier voor het volledige programma van het 2 Minuten Festival en het reserveren van kaarten.

Onderwerpen