Spring naar de content

They That Are Left: krachtige portretten van oorlogsveteranen

Hij was er tien jaar mee bezig, de Londense fotograaf Brian David Stevens. Maar zijn fotoserie They That Are Left is dan ook een meer dan uniek document geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De tientallen portretten die hij voor dit project heeft gemaakt, heeft hij gefotografeerd op Remembrance Sunday, de Dodenherdenking van het Britse Gemenebest, om het zo te zeggen. Al bijna een eeuw wordt op de zondag die het dichtst bij 11 november ligt (de dag dat de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd beëindigd) stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers. In de eerste jaren alleen bij de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog, later ook bij de slachtoffers van alle oorlogen daarna.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Stevens toog tien jaar lang, van 2002 tot 2012, met zijn camera naar het centrale punt van de herdenking, de Cenotaph in Londen. Daar legde hij de veteranen vast die de plechtigheid bezochten: sommigen hadden nog meegevochten in de Eerste Wereldoorlog, maar de meesten hadden in de Tweede Wereldoorlog gediend. Oude mannen met karakterkoppen, elke rimpel een eigen verhaal. Tientallen ogen die dingen hebben gezien die wij van ons leven niet hopen te zien – soms voor de laatste maal bij elkaar om hun gesneuvelde kameraden te herdenken.

Inmiddels zijn veel van de geportretteerden overleden. En juist dat maakt dat deze fotoserie een prachtig beeld geeft van een laatste generatie soldaten die nog in een wereldoorlog hebben gestreden. Opdat wij ook de overlevenden niet vergeten.

Meer foto’s van de fotoserie They That Are Left vindt u hier.

17_3 17_13 17_bds002 Style: "Portrait B&W - low key" 17_bds026 17_bds034 17_bds041 17_bds046 17_dsc6166 17_dsc6203a-1

(via)

Onderwerpen