Minister Dijsselbloem: niks aan het handje
De beurskoersen gingen de afgelopen weken hard onderuit. Reden voor paniek? Niet als het aan minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) ligt.
Dat is in ieder geval de teneur van het interview dat hij hedenmorgen aan de krant van wakker Nederland geeft: “Ik vind het frappant dat door een paar weken van correctie op de beurzen, die door veel economen is voorspeld, mensen nu denken dat de crisis terug is. De crisis is niet terug. De economie doet het in vrijwel alle landen van Europa dit jaar beter dan vorig jaar. En de verwachting is dat zelfs met de laatste correctie van het IMF de economie van vrijwel alle eurolanden volgend jaar verder aansterkt.”
Dat is klare taal. Verder noemt de MinFin de toegenomen kans op een recessie die het IMF voorspelt ‘een schijnprecisie’ en is er ‘echt geen reden om nu in een soort crisismodus te gaan’.
Voor je kijken en doorlopen dus, dan komt het allemaal wel goed. Als vooral de zuidelijke landen hun economische verantwoordelijkheden nemen als het aankomt op hervormingen. De boodschap van de minister laat zich het beste samenvatten in onderstaande passage waar minister Dijsselbloem schetst hoeveel economische groei landen als Frankrijk en Italië volgend jaar zullen hebben.
Hoeveel groei dan?
“Gemiddeld 1 procent à 1,5 procent.”
Is dat genoeg?
“Nee.”
Moet daar veel voor gebeuren?
“Ja. Zowel in termen van hervormingen, investeringen als verstandig begrotingsbeleid.””
En hoewel de 642 miljoen euro naheffing op de EU-afdracht die Nederland moet betalen -als gevolg van een nieuwe rekenmethode waaruit blijkt dat de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend- niet expliciet in het interview aan bod komt, antwoordt de minister wel op de Telegraaf-vraag ‘In de Verenigde Staten vangen sterke staten zwakke staten financieel op. Dat is in de eurozone toch ondenkbaar?’
Dijsselbloem: “Maar dat gebeurt al. Landen dragen naar draagkracht en omvang af aan de Europese Unie. En er zijn allerlei Europese subsidies. Wat moet gebeuren is dat al die landen moderniseren.”
Met de toverwoorden moderniseren, hervormen, investeren en verstandig begrotingsbeleid in het achterhoofd kunt u vanavond met een gerust hart slapen.
Het hele interview met de minister kunt u hier lezen.