Spring naar de content

Nieuwe ‘poepbus’ rijdt op menselijke uitwerpselen

In Engeland is voor het eerst een bus in gebruik genomen die rijdt op brandstof vervaardigd uit menselijke uitwerpselen en afval. De bus kan 300 kilometer vooruit op één tank methaangas, dat gelijk staat aan de jaarlijkse ‘output’ van vijf mensen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

“De bus laat duidelijk zien dat menselijke uitwerpselen en weggegooid voedsel waardevolle hulpbronnen zijn,” aldus Charlotte Morton, hoofd van de associatie voor bioresources.
De bus, die deel uitmaakt van het openbaar vervoer dat pendelt tussen de vliegvelden van Bristol en Bath, rijdt op biomethaangas dat wordt geproduceerd in de lokale afvalwaterzuivering van Bristol. Goed mogelijk dat de passagiers de brandstof van de bus zelf vervaardigd hebben, dus.

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Het gebruik van biomethaangas zorgt voor minder luchtvervuiling dan reguliere brandstoffen en is ook nog eens onuitputbaar, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.

De afvalwaterzuivering van Bristol is deze week overigens ook begonnen met het leveren van uit menselijke uitwerpselen geproduceerd gas aan het Engelse nationale gasnet dat ‘s lands huishoudens van gas voorziet. Het bakken van een eitje op een door uw eigen methaangas gevoede gaspit is toch wel het toppunt van recycling.

Onderwerpen