Spring naar de content

Aan de schandpaal: ook deze bedrijven sloten belastingdeal met Luxemburg  

Bedrijven die zich in een zogeheten belastingparadijs vestigen, om zo te kunnen ontsnappen aan het minder gunstige belastingstelsel in eigen land. Iedereen weet dat het gebeurt. Maar bekendstaan als belastingontwijker, daar zitten de meeste bedrijven toch niet echt op te wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Pech dus voor Skype, Walt Disney, en 33 andere topbedrijven. Een nieuw lek onthult dat zij via Luxemburg belasting ontwijken. Het is het tweede spraakmakende lek van LuxLeaks in korte tijd: begin vorige maand maakte een groep van 80 internationale onderzoeksjournalisten ook al 343 bedrijfsnamen, waaronder Pepsi en Ikea, bekend. Toen ging het om de periode 2008-2001, nu gaan de gegevens terug tot 2003.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Andere bekende gelekte namen zijn de Canadese trein- en vliegtuigbouwer Bombardier, Hutchison Whampoa (van onder andere ICI Paris XL en Kruidvat), Black & Decker en Reckitt Benckiser (met merken als Durex, Vanish en Clearasil).

Hoe lucratief zo’n vestiging in Luxemburg is, toont onder andere Skype aan. Het internetbedrijf kreeg van de Luxemburgse fiscus een belastingvrijstelling van 95 procent op de miljoenen die het jaarlijks verdient met licensies. Snel verdiend, door het officiële hoofdkantoor naar Luxemburg te verplaatsen (terwijl daar in werkelijkheid alleen de fiscale en financiële afdeling zit).

Ethisch gezien kleuren de bedrijven misschien niet binnen de lijntjes, juridisch zijn de constructies toegestaan. De meeste deals werden begeleid door de vier grootste adviseurs ter wereld: PricewaterhouseCoopers, Deloitte, EY en KPMG. Zij benadrukken stuk voor stuk zich aan de wet te hebben gehouden.

Nederland moet zelf ook de hand in eigen boezem steken. Volgens de Fortune 500, in juni gepubliceerd, zijn we voor Amerikaanse bedrijven de populairste bestemming vanwege ons gunstige belastingklimaat.