Spring naar de content

Pijnlijk: Sony laat zich racistisch uit over Obama

Het is geen fijne herfst voor Sony, sinds de filmtak van het elektronicabedrijf werd gehackt door onbekende cybercriminelen. Hun nieuwste films werden online verspreid en de ene na de andere gênante e-mail uitwisseling wordt naar buiten gebracht. Ditmaal: een racistische e-mail uitwisseling met de Amerikaanse president Obama als hoofdrolspeler.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Vijf films, salarisinformatie van werknemers en een hele berg e-mailverkeer werden vorige maand gestolen bij Sony. De cybercriminelen – vermoedelijk Noord-Koreanen die boos zijn over de komedie The Interview die Sony binnenkort over het communistische land uitbrengt – moeten aardig wat financiële verliezen hebben toegebracht aan het bedrijf; de film Fury werd al bijna een miljoen keer gedownload terwijl hij nog in de bioscoop draait en Annie is al te downloaden voordat de film in de filmhuizen is verschenen.

Naast de financiële tegenvallers als gevolg van het filmlek zijn het nu vooral de uitgelekte e-mailconversaties die Sony in een lastig parket brengen. De gesprekken vallen op door de vele grove opmerkingen over beroemdheden. Zo werd actrice Angelina Jolie een ‘ongetalenteerd, verwend nest’ genoemd dat bovendien een enorm ego heeft, volgens de producers van Sony.

Nu zal het beledigen van een wereldberoemde actrice door Sony niet goed zijn voor een toekomstige samenwerking met de actrice, maar met het uitkomen van racistische uitspraken aan het adres van de president Obama wordt Sony pas echt in verlegenheid gebracht.

In de betreffende e-mails gaan producer Scott Rudin en bestuurslid Amy Pascal goed los. Aanleiding: een zakenontbijt waarbij ook Obama zou aanschuiven om fondsen te werven. Pascal vraagt aan Rudin wat ze in hemelsnaam aan de president moet vragen tijdens dat ‘stomme ontbijt’, waarna een uitwisseling van filmtitels volgt: 12 years a slave, Django Unchained en een stel andere films die Obama ‘vast leuk vindt om te zien’. Veel films over slavernij in Noord-Amerika en zonder uitzondering met donkere Amerikanen in de hoofdrol.

Het heeft er veel van weg dat het nog een gure winter gaat worden voor Sony, de hackers beweren namelijk nog veel meer gevoelige informatie in handen te hebben gekregen tijdens hun digitale inbraak bij Sony. Rudin en Pascal hebben ondertussen hun excuses aangeboden voor hun uitspraken: “De e-mails waren bedoeld als grapje. Maar erop terug kijkend zijn ze onnadenkend en ongevoelig, en helemaal niet grappig.”

Onderwerpen