Spring naar de content

Top-7 Toffe Vrouwen uit 2014

Aan deze top-7 met de tofste vrouwen uit het nieuws van 2014 is geen grondig onderzoek voorafgegaan, er zijn geen rechten aan te ontlenen, er is niet eens gezocht naar een mooi evenwicht in bijvoorbeeld leeftijd. Het is een tamelijk willekeurig rijtje van leuke, geëmancipeerde vrouwen die mijn voorbeeld zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

De acrobates in Dubai…
…die op vliegtuigen dansten. Hun namen zijn mij onbekend. Zelfs via Google kon ik ze niet vinden: de vrouwen die kunstjes deden op vliegtuigen in de lucht boven Dubai. Ja, je leest het goed, óp vliegtuigen. Je weet wel, die dingen waarvan de meeste mensen het stiekem al eng vinden om erin te zitten. Het item was onlangs in het Jeugdjournaal te zien. Op vliegende vliegtuigen dansen is tof.

Lena Dunham…
…en haar boek Not That Kind of Girl, dat uitkwam in september. En op 1 oktober in het Nederlands en in een heleboel andere talen. Dunham is pas 28 jaar oud, en ze had ook al twee speelfilms en vier seizoenen van de serie Girls geschreven (waarvan de eerste wel echt het beste was). Haar debuut is in twee maanden al meer dan 300.000 keer verkocht in de Verenigde Staten en ze heeft bijna twee miljoen volgers op Twitter. Om al die dingen zou ze sowieso in iedere toptien horen, ook als je dat hele boek niet eens gelezen hebt. En ook omdat ze een prettige, eerlijke stijl heeft. Haar Europese tour blies ze af na een bezoek aan Amsterdam.

Sunny Bergman…
…en Zwarte Piet. Het heeft niet direct iets te maken met vrouwen of feminisme. Maar sinds de documentaire van Sunny Bergman Zwart als roet op televisie is geweest, of nee, sinds er stukjes uit die documentaire werden vrijgegeven en gedeeld op Facebook, zijn mensen om me heen die tot nu toe in een zwarte Piet bleven geloven, tot inkeer gekomen. In deze discussie (of in alle discussies?) veranderen mensen nou eenmaal niet graag van standpunt. Bergman heeft een van de meest intelligente bijdragen aan de Pietendiscussie geleverd.

Wiegertje Postma…
…en haar columns op Vice.nl. Noch Postma noch haar column kwam werkelijk in het nieuws terecht, maar in zekere zin was het nieuws op zichzelf. De columniste schrijft iedere maand op welke manier de man-vrouw verhoudingen in onze samenleving nog steeds aan alle kanten krakkemikkig zijn, en die columns heten: ‘Ook in juli was alles weer seksisme’ of: ‘Ook in augustus was werkelijk alles weer seksisme’.

Emma Watson…
…en haar speech bij de Verenigde Naties over gendergelijkheid, die meer dan zes miljoen keer is bekeken op YouTube en gedeeld is op Facebook – je hebt het vast ergens voorbij zien komen. Watson kreeg een staande ovatie van haar VN-publiek. Haar idee: mannen kunnen helpen om gendergelijkheid te bereiken, want het is net zo goed een mannen- als vrouwenzaak. Via de website van haar campagne HeForShe kunnen mannen zich opgeven die ook graag gendergelijkheid willen. In Nederland hebben pas 1817 mannen zich opgegeven.

Malala Yousafzai…
…en haar Nobelprijs. De jongste (want pas 17 jaar oud) winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede ooit, en de enige Pakistaanse tot nu toe. Onder pseudoniem schreef ze een blog vanaf haar elfde op de website van de BBC. Vanuit haar bijna onmogelijke positie strijdt ze voor de rechten van meisjes in haar land en wereldwijd, eigenlijk veel toffer dan hoe Emma Watson het doet.

Anouk…
…en haar vijfde kindje, van de derde vader, dat dit jaar geboren werd. En geen journalist wist wie de vader was. Ze hoort op de lijst omdat het zó onconventioneel is wat ze doet dat het tof is. Ze creëert het moderne gezin bij uitstek. Misschien niet eens met opzet. Ook leuk was haar hoogzwangere foto op Facebook dit jaar met de tekst ‘Ik ben dik, zwanger, en ik kan niet stoppen met het eten van junkfood’. Verfrissend bol en onsexy tussen alle actrices, zangeressen en fotomodellen die zichzelf zwanger ‘maar ik ben nog steeds heel erg sexy hoor!’-zwoel-in-de-camera-loerend-en-halfbloot laten fotograferen.

Onderwerpen