Spring naar de content

Recensie: Adelle Waldman – New Year’s

Als je één van je favoriete wijnen bijna gratis geserveerd krijgt, in een limonadeglas – mag je dan zeuren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dries Muus

Adelle Waldman schreef met The Love Affairs of Nathaniel P. een van de beste debuten, of eigenlijk een van de beste boeken, van de afgelopen jaren. Dit voorjaar verscheen de roman in het Nederlands. Ongeveer rond dezelfde tijd verscheen het verhaal New Year’s: Nathaniel P. as Seen Through the Eyes of His Friend Aurit.

Het is een kort verhaal van zo’n veertig pagina’s, een soort spin-off van Waldmans debuutroman. De schrijfster voert twee van haar meest geslaagde hoofdpersonen op: titelheld Nate, en zijn misschien wel niet helemaal platonische vriendin Aurit. In de roman kregen we de wereld volgens Nate. Dit keer is het de wereld volgens Aurit. En vooral: Nate volgens Aurit.

Ook Aurits perspectief, haar stem en manier van denken, overtuigen. Waldmans inzichten zijn weer even scherp en raak verwoord. Grappig, herkenbaar, jaloersmakend intelligent. New Year’s is een geslaagd weerzien met twee geweldige karakters, en het verhaal is ook nog eens voor een paar euro te bestellen via Amazon.

Wat is dan in godsnaam het probleem?

Net echt
Nou ja, het is alleen te lezen op een Kindle. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om het verhaal. Een goede zin op een scherm is nog steeds een goede zin. En met die Kindles van tegenwoordig is het net alsof je een echt boek leest. Dat mag allemaal waar zijn, maar – het klinkt misschien gek – er is één ding dat nog net iets meer aanvoelt als een echt boek: een echt boek.

De ongetwijfeld prachtige digitale uitgave, de extra opties (woorden opzoeken, zelf de instellingen aanpassen), wegen niet op tegen het omslaan van een pagina. Tegen het simpele genot van een goed papieren boek in je hand hebben.

Dat bij de populaire passages vermeld staat hoeveel mensen ze hebben gemarkeerd (’28 highlighters’) is ronduit irritant. Alsof iemand in je nieuwe boek heeft zitten strepen met een pen.

Limonadeglas
Iedereen moet vooral zelf bepalen of hij liever van papier of van een scherm leest. Maar dat de keuze bij New Year’s je wordt ontnomen, dat het een exclusief verhaal voor de Kindle is, dat is op zijn minst storend – hoe verheugend het ook is dat we nog iets meer tijd met Nate en Aurit kunnen doorbrengen.

Juist de beste wijnen verdienen het om in de beste glazen te worden geserveerd. Iedereen die dan alsnog liever voor het limonadeglas kiest, moet dat vooral doen.

Onderwerpen