Spring naar de content

Jaaroverzicht: successen en tegenslagen in de Nederlandse bioscopen

Met nog één decemberweek in het verschiet, nadert het bioscoopjaar 2014 zijn einde. Het zullen nog zeer lucratieve dagen zijn, zo midden in de schoolvakantie en tussen de feestdagen, desalniettemin maken wij de balans op. Er zullen geen titels buiten beschouwing worden gelaten; de eerste nieuwe films gaan in januari pas in première. Hierbij de kaskrakers, de Hollandse glorie en de eervolle vermeldingen in een vruchtbaar filmjaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

hobbitKaskrakers
Vanzelfsprekend waren de meest winstgevende titels van 2014 Amerikaanse producties. Martin Scorsese’s komedie The Wolf of Wall Street, waarin Leonardo DiCaprio de zakenman Jordan Belfort vertolkt, wist begin dit jaar ruim 700.000 bezoekers naar de zalen te trekken.

Maar vooral de laatste maanden van het jaar boden vruchtbare grond voor flinke winst. De beste openingsweekenden staan op naam van de derde The Hunger Games (die in het eerste weekend 1,55 miljoen euro opbracht), de tweede Gooische Vrouwen-film (goed voor 1,78 miljoen euro) en The Hobbit: The Battle of the Five Armies (die een zeldzame 1,85 ophaalde).

Het tweede weekend van december lijkt vooralsnog het beste bezochte; er werd maar liefst vijf miljoen euro aan de kassa’s. Maar de kans dat dit weekend de grens van vijf miljoen zal passeren achten wij groot.

gooischeHollands glorie
In de categorie eigen producties kreeg Gooische Vrouwen 2 verreweg de meeste bezoekers. In zijn eerste week werd de film beloond met een Gouden Film – toegekend aan Nederlandse producties die 100.000 bezoekers ontvangen – en niet veel later volgde een Platina Film – voor 400.000 bezoekers.

Andere Platina-winnaars zijn de komedies Soof, Toscaanse Bruiloft en Mannenharten, de laatste twee delen in de kinderfilmreeks Mees Kees en de verfilming van Annie M.G. Schmidts Wiplala.

De status van Gouden Film bereikten komedies Pak van mijn Hart, Wonderbroeders en Toen Was Geluk Heel Gewoon, kinderfilms De Club van Sinterklaas van het Pratende Paard, Dummie de Mummie, Pijnstiller en Heksen bestaan niet en de drama’s Oorlogsgeheimen en Lucia de B.

Boyhood-160x160Eervolle vermeldingen
De romantische komedie Aanmodderfakker won dit jaar een flinke prijzenmand tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren, maar de film behaalde nog niet eens 100.000 bezoekers.

Hetzelfde noodlot komt Boyhood toe, de veelgeprezen coming-of-age-film van regisseur Richard Linklater, waarin hij acteur Ellar Coltrane filmde over een tijdspanne van twaalf jaar om diens personage in de meest letterlijke zin te zien opgroeien. Naar schatting behaalde de film alhier niet meer dan twee miljoen euro op. Zowel Boyhood als Aanmodderfakker zijn vandaag door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) uitgeroepen tot beste bioscoopfilms van 2014. Waar Nederlandse boekenprijzen bijna altijd een forse impuls zijn voor de verkoop, lijkt dat voor films niet (in die mate) op te gaan.

Met nog een week voor de boeg lijken recente successen als Gooische Vrouwen 2 en The Hobbit: The Battle of the Five Armies nog een flinke slag te kunnen slaan. De stand staat momenteel op 6,9 miljoen euro voor Gooische Vrouwen 2, en 4,4 voor The Hobbit. Wij zien de eindstand met nieuwsgierigheid tegemoet.