Spring naar de content

‘Boyhood’, Stephen Hawking, en transgender-serie winnaars Golden Globes

De Golden Globes, toegekend aan de beste prestaties op film en televisie, zijn gisteravond uitgereikt, traditiegetrouw in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, Los Angeles. De 72e editie van het Amerikaanse prijzencircus verraste in zekere zin. De onafhankelijke film was alom vertegenwoordigd in de genomineerdenlijsten, Amazon boekte winst met een eigen televisiedrama over een transgender, en tv-distributeur Netflix wist maar één van de vele nominaties te verzilveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

De Golden Globes worden jaarlijks in januari toegekend aan acteurs, actrices, regisseurs en andere vaklui door zo’n negentig leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). In het lijstje van genomineerden van dit jaar keerden twee titels meermaals terug: Boyhood, een twaalfjarig project waarin regisseur Richard Linklater hoofdpersonage Mason volgt van de basisschool tot aan zijn studietijd, en The Grand Budapest Hotel, een komedie van Wes Anderson over een lobbyjongen die werkt in een fictief Oost-Europees hotel.

De Golden Globes staan erom bekend te worden toegekend aan lang gevestigde namen in (en buiten) Hollywood, wat de nominaties van deze twee onafhankelijk geproduceerde films in zekere zin ongebruikelijk maakt. Niettemin ging The Grand Budapest Hotel er dit jaar vandoor met het beeldje voor de Beste Komedie, en Boyhood met de Globes voor de Beste Dramafilm, de Beste Regisseur en de Beste Vrouwelijke Bijrol voor actrice Patricia Arquette.

Britse glorie
De Britse filmindustrie was eveneens goed vertegenwoordigd, door de biografische dramafilms The Imitation Game, over het leven van wetenschapper Alan Turing (gespeeld door Benedict Cumberbatch), en The Theory of Everything, over dat van natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (gespeeld door Eddie Redmayne).

Eddie Redmayne vertolkt Stephan Hawking vanaf diens jonge en kwieke jaren tot aan het moment dat hij vrijwel geheel verlamd in zijn rolstoel zit; een vertolking die hem gisteravond de Golden Globe voor Beste Acteur in een Hoofdrol opleverde. Redmayne lijkt een goede kanshebber op de Oscars die volgende maand worden uitgereikt.

Netflix en Amazon
In de laatste jaren heeft on-demand-video-dienst Netflix zichzelf tot een sterke speler gemaakt op de televisiemarkt, met eigen series als het komische Orange is the New Black en Derek, en recenter het historische drama Marco Polo. Echter wist alleen Kevin Spacey Netflix een prijs te bezorgen, met zijn rol als congreslid Frank Underwood in House of Cards. (Overigens is deze prijs voor Beste Acteur in een Dramaserie verrassend genoeg Spacey’s eerste Golden Globe.)

Ook e-commercebedrijf Amazon verrijkte zijn reguliere diensten met eigen tv-producties, waaronder de komedie Transparent, een titel die je niet zo snel op Amerikaanse televisie zou verwachten. In Transparent speelt Jeffrey Tambor namelijk een transgender. Tambor werd gisteravond door de Hollywood Foreign Press beloond met een Golden Globe voor de Beste Acteur in een Komedieserie, een prijs die hij trots en dankbaar opdroeg aan de transgendergemeenschap.

De HBO-serie True Detective, met Matthew McConaughey en Woody Harrelson als twee Amerikaanse detectives, viel niet in de prijzen. Verrassend, gezien een lovend ontvangst door critici wereldwijd.

Het Russische Leviathan werd uitgeroepen tot Beste Buitenlandse Film, en lijkt een goede kanshebber te zijn op de Oscars. Overigens geldt voor alle filmprijzen dat de uitslag van Globes niet van invloed kan zijn op de uitslag van Academy Awards; de eerste stemronde sloot namelijk op 8 januari.