Spring naar de content

LHB-jongeren worden toleranter behandeld, maar daar is ook alles mee gezegd

Jongeren hebben de laatste jaren een mildere houding tegenover homo- en biseksualiteit ontwikkeld. Dit staat in de resultaten van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel planbureau dat vandaag uitkwam. Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren tussen 11 en 16 jaar en jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar oud.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Wat opvalt is dat deze groep veel minder afwijzend tegenover LHB-jongeren (verzamelterm voor lesbiennes, homo- en biseksuelen) staat dan toen het onderzoek voor het laatst uitgevoerd werd, in 2006. Toen dacht nog 18 procent van de jongeren negatief over homo’s, nu is dat cijfer gedaald tot 6 procent.

En dat is meteen het goede nieuws. Want de LHB-jongeren komen wel degelijk nog in aanraking met een negatieve houding ten opzichte van hun geaardheid. Hier gaat het veelal om ‘kleine’ vergrijpen als vervelende of nieuwsgierige vragen, belachelijk maken of geroddel. Verdergaande vormen van ongewenst gedrag zoals bedreiging of fysiek geweld komen gelukkig veel minder vaak voor.

Die negatieve reacties komen in 31 procent van de gevallen uit de mond van onbekenden, maar de directe omgeving neemt ook geen blad voor de mond. Voor zo’n veertig procent krijgen jongeren kritiek uit de hoek van medestudenten -of scholieren, collega’s of buurtbewoners te verduren.

Dit soort gedrag gaat de jongeren niet in de koude kleren zitten. LHB-jongeren blijken vaker te spijbelen en hebben een minder goede band met hun leraren. Ook geven zij aan zich eenzamer te voelen. Met name de LHB-jongeren op het platteland hebben hier last van. Lesbische -en biseksuele meisjes voelen zich vaker eenzaam dan hun mannelijke equivalent.

Een gevoel van eenzaamheid en uitsluiting kan vervolgens resulteren in een ongezonde levensstijl. Op basis van door henzelf opgegeven lengte en gewicht zijn dubbel zoveel homo- en biseksuele jongeren te dik dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. En het rookgedrag ligt maar liefst zes keer hoger.

Ook qua middelengebruik is er een duidelijk verschil te zien. Of het nu om alcohol of drugs gaat: gemiddeld wordt er vaker gebruikt onder LHB-jongeren. De uitkomsten van het rapport laten zien dat, hoewel het de goede kant op gaat met de emancipatie van homo- en biseksuele jongeren, er toch nog een hoop te winnen is.