Spring naar de content

Livestream herdenking Auschwitz

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd. Vanmorgen om half 10 legden president Komorowski van Polen en enkele overlevenden kransen bij de muur waar destijds gevangenen werden geëxecuteerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Maar de herdenking is meer dan alleen stilstaan bij de gruwelijkheden die zich hebben afgespeeld in het kamp. De ceremonie is ook een grote politieke gebeurtenis. De presidenten Poetin en Obama zijn echter niet aanwezig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Obama stuurde zijn minister van Financiën, Jack Lew. Zelf is Obama naar Saudi-Arabië, om de opvolger van de overleden koning Abdullah te ontmoeten. Poetin zou niet officieel zijn uitgenodigd en bovendien een te drukke agenda hebben om de herdenking bij te wonen.

De directeur van Auschwitz benadrukt dat dit evenement om de overlevenden draait. Dit jaar is waarschijnlijk het laatste ronde herdenkingsjaar waarbij nog overlevenden aanwezig kunnen zijn.

Bekijk hier hoe Auschwitz er tegenwoordig uitziet.

De herdenking begint om 15.30, bekijk hieronder de livestream.