Spring naar de content

Vaticaan trekt video over vrouwen terug na ophef

De Katholieke Kerk en onbesproken gedrag gaan niet echt hand in hand, dat is bekend. De meeste recente consternatie is afkomstig uit het Vaticaan. Op de website van de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk werd een video gezet waarin een Italiaanse schone de hoofdrol speelt. Het filmpje werd kort na plaatsing van de site verwijderd, omdat het seksistisch zou zijn. En dat terwijl het juist onderdeel was van de campagne #lifeofwomen, waarmee het Vaticaan aandacht vraagt voor vrouwenonderwerpen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Het Vaticaan staat er al niet om bekend erg met de tijd mee te gaan. Maar de Vaticaanse minister van Cultuur, kardinaal Gianfranco Ravasi, erkent nu toch ook dat zijn ministerie zijn horizon moet verbreden. Misschien is dat inderdaad een goed idee, na de hoon die het filmpje ten deel viel.

In de promotievideo voor een vrouwenconferentie wordt de hoofdrol gespeeld door de begerenswaardige Italiaanse actrice Nancy Brilli, die zwoel in de camera kijkt terwijl ze een boodschap van het Vaticaan verkondigt.

In het filmpje vraagt Brilli vrouwen een video te maken over hun leven. Deze filmpjes zouden deze week worden uitgezonden op de bijeenkomst van de Pauselijke Raad voor Cultuur. Het filmpje is het geesteskind van vijftien vrouwen – op een na allemaal Italiaans – die door kardinaal Ravasi zijn uitverkozen om hem te adviseren over de gelijke behandeling van vrouwen.

In Italië zelf werd het filmpje goed ontvangen, want daar zijn sexy vrouwen op televisie eerder regel dan uitzondering. Maar in de rest van de wereld, vooral in Noord-Amerika, zijn de reacties niet mals en wordt het filmpje belachelijk gemaakt. Sommige critici klagen dat de video niet feministisch genoeg is, anderen vinden het filmpje te sexy en vrijzinnig, en daarmee ‘een kerkelijk initiatief onwaardig’.

Kardinaal Ravasi heeft op een persconferentie laten weten dat men in het Vaticaan weleens vergeet dat de Katholieke Kerk een wereldwijde organisatie is. “We moeten niet alleen rekening houden met gevoelige zaken in Europa, maar ook met zaken die lastig liggen in andere culturen,” aldus Ravasi maandag. “Ik zie nu in dat deze gevoelige thema’s elders totaal anders liggen.”

Hij overweegt een permanente adviesraad voor vrouwenzaken te benoemen. Maar uit praktische overwegingen zal ook deze grotendeels uit Italiaanse vrouwen bestaan.