Spring naar de content

Zo diagnosticeert u parkinson met een smartphone-app

Smartphones zijn meer dan een communicatiemiddel. U kunt ze steeds vaker ook gebruiken om uw gezondheid in de gaten te houden. Uzelf checken op de ziekte van Parkinson met behulp van een app, bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Technologische vernieuwing zet zich in sneltreintempo voort; zeker in de markt voor mobiele telefonie was die vooruitgang in de afgelopen jaren onmiskenbaar. Tien jaar geleden schreven media nog bewonderend over mobieltjes die ook als mp3-speler dienst deden. Vandaag de dag is de gemiddelde smartphone een geavanceerde minicomputer die veel meer extra’s in zijn mars heeft dan muziekjes afspelen. U kunt moderne mobiele telefoons in toenemende mate gebruiken om uw gezondheid in de gaten te houden.

Van hartslagmeting tot slaapanalyse
Er is een grote hoeveelheid apps die uw hartslag, beweging, dieet en slaapkwaliteit voor u in de gaten houden, maar naast zulke – vrij algemene – gezondheidsapps is er veel meer mogelijk. Wat dacht u bijvoorbeeld van een applicatie die in staat is de ziekte van Parkinson te detecteren?

Max Little, professor bij de Britse Ashton University, houdt zich bezig met zogeheten machine learning technieken: algoritmes die zichzelf verbeteren naarmate er meer data beschikbaar komt. Met behulp van deze techniek is Little erin geslaagd om met 99 procent nauwkeurigheid parkinson te herkennen aan de hand van smartphonegebruik.

Met een ingebouwde sensor die bewegingen en op de telefoon uitgeoefende druk kan meten, lukte het de onderzoeker om de symptomen van parkinson – zoals trillingen, stijfheid en evenwichtsstoornissen – te herkennen.

Little geeft toe dat zulke technieken geen vervanging mogen zijn voor een bezoek aan een arts. Wel kan het verloop van de ziekte op deze manier goed in de gaten worden gehouden, zegt hij.

Het onderzoek van de Britse wetenschapper past in een trend waarbij mensen hun smartphones steeds meer kunnen gebruiken om hun gezondheid te monitoren. Apple lanceerde zondag een aparte sectie in de App Store voor gezondheidsapplicaties.